Chorvatské ostrovní výrobky


ubytování Chorvatsko

Koncem loňského roku byly oficiálně představeny produkty, které podle rozhodnutí nejvyšších chorvatských orgánů získaly status „Chorvatský ostrovní výrobek“ (Hrvatski otočni proizvod) roku 2009.

Pag
Pažský sýr

Získat toto označení je pro výrobce či pěstitele z jadranských ostrovů prestižní záležitostí, neboť je zárukou autochtónnosti, kvality a v neposlední řadě i exkluzivity.

Hlavním účelem akce je další propagace jadranských ostrovů, které si získaly a stále získávají mimořádnou oblibu u zahraničních návštěvníků. Vždyť každý pátý turista přijíždějící na Jadran navštíví alespoň jeden z jeho ostrovů. A právě označení produktu či výrobku „Chorvatský ostrovní produkt“ může být dobrým vodítkem při jeho výběru suvenýru z dovolené.

Chorvatská republika podnikla v posledních letech četná významná opatření, která měla podstatně zvýšit jak kvalitu života tamějších obyvatel, vytvořit podmínky pro další rozvoj ostrovů a zastavit odliv jejich obyvatel na pevninu, tak i zlepšit podmínky pro zahraniční turisty, kteří na ostrovech tráví svou dovolenou.

Seznam výrobců, kterým Ministerstvo moře, dopravy a infrastruktury udělilo právo používat pro své produkty označení „Chorvatský ostrovní produkt“:

Primorsko-goranský region (Kvarner):

  • RUTA, Grupa za kvalitetniji život na otoku Cresu (Společnost za kvalitnější život na ostrově Cres), Cres, ostrov Cres
    Vlněné kabelky (Torbe od vune).
    Dámská kabelka, která je neodmyslitelnou součástí garderóby moderní ženy, se v tomto případě nocí přes rameno (nebo přes prsa), je vyrobena z domácího creského ovčího rouna. Je to kvalitní výrobek čistého designu, zajímavého koloritu, dokonalého ručního zpracování a je módní i praktický.
  • Hvar
    Nabídka produktů ve stánku na Hvaru
  • OPG Ivan Parčić , Vrbnik, ostrov Krk
    Šalvějový med (Med kadulja).
    Výsledkem dlouholeté tradice a zkušenosti včelařské rodiny Parčićů je léčivý med ze šalvěje lékařského z okolí městečka Vrbniku na východním pobřeží ostrva Krku. Med má léčivé účinky a je doporučován při chorobách dýchacích cest.
  • OPG Radenka Tomašić, Baška, ostrov Krk
    Šalvějový med (Med kadulja)
    Tentokrát med pochází z jižní části ostrova Krku, z oblasti Bašky.
  • OBRT PEKARNICA SLASTICA (Cukrárna) VILMA, Rab – Banjol, ostrov Rab
    Rábský baškotin (Rapski baškotin).
    Tento jemný trvanlivý moučník je aromatizovaný bylinami a mandlemi, poče se ve formě a pak se ručně krájí na tenké plátky. Vyrábí se podle tradiční receptury.
  • PAŠKA SIRANA d.d. (Pažská sýrárna), Pag, ostrov Pag
    www.paskasirana.hr
    Pramenko – ovčí sýr původem ze Slavonie, který se v Pagu vyrábí specifickým způsobem.
    Dalmatinac – tvrdý krájený sýr vyráběný podle pažských receptur.
    Primorac – poloměkký sýr z kravského mléka, specifický jak chutí, tak způsobem zrání. Typický je jeho světele červený film.
    Trapist – kravský sýr specifické chuti, vyráběný podle pažské receptury, naložený do zvláštního nálevu a zrající na prknech.
    Skuta – měkký sýr vyráběný z ovčí syrovátky. Je to dietetický rýrobek podporující imunitní systém a současně i vynikající delikatesa.

Šibenicko-kninský region:

  • POLJOPRIVREDNO TURISTIČKA ZADRUGA (Zemědělsko-turistické družstvo) „FAUST VRANČIĆ“, Prvić Luka, ostrov Prvić
    Prvičská chobotnice (Prvinska hobotnica) – vakuovaná sušená chobotnice.
    Tento výrobek reprezentuje zdejší mimořádnou gastronomickou delikatesu, mající kořeny v daleké minulosti.
  • LIPA, Prvić Šepurine, ostrov Prvić
    Kolekce částí národních krojů.
    Mužská tradiční červená čepička – Crvenkapa (Crvenkapa je také pohádková „Červená Karkulka“).
    Kolekce obsahuje jednotlivé části lidových krojů, např. vlněnou tkanou ženskou sukni (carsa-sarza), mužské a ženské plátěné košile, ženskou vestu (bušt) letní plátěný ženský fuštan aj. Jsou vyrobeny z domácí tkaniny (vlněné, konopné i lněné), zdobené tradiční ornamentikou, odpovídající tradici lidových krrojů do druhé polovinyu 19. do první poloviny 20. století. Jsou v souladu s lidovými kroji, dochovanými jako muzejní exponáty v chorvatských muzeích.

Zadarský region:

  • RIBARSKA ZADRUGA „RIBARSKA SLOGA“ (Rybářské družstvo „Rybářská jednota“), Kali, ostrov Ugljan
    Solené sardele v oleji (Slana srdela u ulju).
    Marinované sardele – ančovičky v oleji (Marinirani inćun u ulju).
    Filety ze sardelí – ančoviček v oleji (Filet inćun u ulju).
    Filety ze sardelí – ančoviček s kapary (Filet inćun s kaparama).
    Olivy plněné sardelemi – ančovičkami (Maslina punjena inćunima).
    Čerstvé ryby, které družstvo „Ribarska sloga“ loví svou vlastní rybářskou flotilou, pochází z ekologicky nedotčených vod severodalmatského Jadranu. ulovené ryby se ihned zpracovávají v družstvní provozovně, jt. nasolují se tradičním způsobem. Po příslušném dozrání se ručně zpracovávají, čistí a filetují. Výrobky neobsahují žádná aditiva a konzervanty.

Splitsko-dalmátský region:

Hvar
Polštářky se sušenou levandulí
  • AGRO HVAR d.o.o., Hvar, ostrov Hvar
    www.agro-hvar.hr
    Levandulový olej (Lavandino ulje).
    Levandulový květ (Lavandin cvijet).
    Medový likér Bruška (Medovača Bruška).
    Medový likér Hvaranka (Medovača Hvaranka).
    Rozmarýnový med (Med ružmarin).
    Levandulový med (Med lavanda).
    Vůní a nádhernou barvou je proslulá hvarská levandule. Destilací se pak tyto jedinečné vlastnosti přetvářejí v éterický olje. Levnadule z ostrova Hvaru působí léčebně i uvolňujícím způsobem. Rodina Dulčićů vyrábí podle starých recptur likér z nejkvalitnějšího druhy medu a lé=čivých bylin z ekologicky čistých svahů vnitrození ostrova Hvaru, jakož i med nejvyšší kvality z rozmarýnu a levandule. Tyto druhy medu mají příznivé a léčivé účinky na dýchací orgány.
  • DALMACIJAVINO, HVARSKE VINARIJE (Hvarské vinařství), Stari Grad, ostrov Hvar
    www.dalmacijavino.hr
    Víno s přívlastkem Faros a Faros barrique (Vrhunsko vino Faros a Faros barrique).
    Jakostní víno Bogdanuša (Kvalitetno vino Bogdanuša).
    Víno Faros a Faros barrique je špičkové červené suché víno se značkou kontrolovaného původu, které se vyrábí z hroznů vinné révy plavac maliz jiních svahů ostrova Hvaru, výhradně na lokalitě zvané „Hvarské pláže (Hvarske plaže), v okolí a nad osadou Ivan Dolac. Podle místní ttradice se tu vinná réva pěstovala již před téměř 2500 léty, v době založení řecké kolonie Faros, jejíž jméno víno nese.
    Bogdanuša je kvalitní bílé víno se značkou kontrolovaného původu, pocházející z přesně stanovené loklity starogradsko-jelského polje ve hvarské vinorodé oblasti. Podle místní tradice se toto víno pilo vzhledem ke své mimořádné kvalitě o hlavních církevních svátcích, což připomíná i jeho název „bogdanuša“ – „Bohem dané“.
  • LUSTRA d.o.o., Milna, ostrov Brač
    www.lustra.hr
    Filety z uzeného tuňáka ve středomořském oleji (Filet dimljenog tunja u mediteranskom ulju).
    Filety ze solených sardelí – ančoviček ve slunečnickovém oleji (Filet slanog inćuna u suncokretovom ulju).
    Olivy plněné solenými sardelemi – ančovičkami ve slunečnicovém oleji (Inćunele – masline punjene slanim inćunima u suncokretovom ulju).
    Filety ze solených sardelí – ančoviček (Fileti slanog inćuna).
    Částečně očištěné solené sardele (Djelomično očišćena slana srdela).
    Špičkové kvality dosahují výrobky jednak díky nejlepších surovinám, jenak ručním zpracování, čímž je zchována výborná chuť i vůně konečného produktu i jeho výživné hodnoty. Tradiční výrobní způsoby zpracování doplňují technologicky moderní kontrolní metody.
  • PZ POSTIRA, Postira, ostrov Brač
    Panenský olivový olej (Djevičansko maslinovo ulje).
    Olej „Postira“ se získává z oliv pěstovaných na severním pobřeží ostrova Brače a zpracovaných tradičně na hydraulickém lisu (částečně se používá čerstvě sklizených oliv, částečně plodů, které byly naloženy ve vodně několk dní). Spojení tradice s novými poznatky v pěstování a zpracování oliv a mimořádně příznivé zdejší mikroklimatické podmínky jsou zárukou kvality tohoto špičkového a zdravého produktu.
  • MOZAIK, Obrt za obradu i trgovinu kamena (Zpracování a obchod kamenem), Pučišća, otok Brač
    Hmoždíř (Mužar).
    Mísa (Zdjelica).
    Tyto výrobky představují pokračování řady předmětů z autochtónního bračského kamene, podtrhují kvalitu sortimentu a užitkovou hodnotu.
  • SONOMEDIA d.o.o., Podšpilje, ostrov Vis
    Extra džem plavac (Ekstra džem plavac).
    Mimořádná pochoutka z řady ostrovních džemů vysoké kvality. Vyrábí se z hroznů vinné révy plavac mali, specifické chuti a vůně. Je vysledkem vynalézavosti zdejších výrobců.
  • POLJOPRIVREDNI OBRT „KAMENICA“, Komiža, ostrov Vis
    Extra panenský olivový olej (Ekstra djevičansko maslinovo ulje).
    Patří mezi 200 nejlepších olivových olejů, oceněných v roce 2009. Rodina mardešić vyrábí své prvotřídní oelje z několika druhů oliv, především z druhu Leccino (jemné chuti, ovocné vůně, zlatožluté barvy). Další druh je Pendolino (výrazné pikantní příchuti, slabě nahořklý, ovocné vůně a nazelenalé barvy).
  • PZ KOMIŽA, Komiža, ostrov Vis
    Ovocný likér rogačica (Voćni liker rogačica).
    Komižská rogačica je ovocný likér zvláštní chuti, který se vyrábí podle zvláštní receptury z plodů specifického druhu rohovníku. Tento „komižský rohovník“ se v této lokalitě pěstuje již po staletí.
  • Vis
    Tržnice ve Visu
  • OBRT POJE, Vis, ostrov Vis
    Tělový olej: citron, pomeranč a levnadule (Ulje za tijelo: limun, gorka naranča, lavanda).
    Základem všech tří výrobků této řady tělových olejů je manlový olej . Má významnou koncentraci vitamínů i působí i jako ochrana před slunečními parpsky, jakož i účinky revitalizační a regenerační. Jednotlivé oleje pak obsahují výtažek z kůry višského citroníku, pomeranče a éterický olej s levandule. Výrobek je plně přírodní.
  • PARTENCA d.o.o., Vis, ostrov Vis
    www.partenca.hr
    www.viskiguc.com
    Višský člun – „guc“ zvaný „Půl ořechu“, přesněji „Ořechová skořápka“ (Viški guc „Pol oriha“).
    Lidový název tohoto člunu a je mimořádně přiléhavý, neboť opravdu vyvolává představu ořechové skořápky. Člun je dlouhý 2,89 metru. První byl posteven v roce 1936. Název typu člunu – guc se prvně objevil koncem 19. století a je odvozen od italského názvu gozzo, bragozzo, baragozo. Používal se jako rybářský příbřežní člun pro drobný rubolov, nebo jako pomocný rybářský člun, případně pro letní rybolov „pod svíčkou“. Guc je první člun, který se v Chorvatsku začal používat jako sportovní člun a člun pro volný čas. Na přídi má unikátní mozaiku, inspirovanou antickým delfínem ze staré Issy (dnešní Vis). Nejlepší „guci“ se stavěly na Hvaru a na Pelješci.

Dubrovnicko-neretvanský region:

  • OBRT ZURE RIBARSTVO, Lumbarda, ostrov Korčula
    www.zure.hr
    Domácí likéry z máty, středomořského ovoce, rohovníku, pomerančů a granátového jablka (Domaći likeri: miendula, mediteransko voće,rogač, naranča, šipak).
    Domácí pálenka anýzovka (Domaća rakija aniseta).
    Travarica – vinná pálenka s přídavkem bylin.
    Plavac mali Zure – červené víno.
    Bijelo vino Zure – bílé víno.
    Řada likérů a domácí léčivé rakije vyráběné z ovoce a léčivých bylin z korčulské oblasti má specifickou chuť a vůni. Vína červená „plavac mali“ a bílý „grk Bartul“ jsou typickými víno mikroklimatu Lumbardy. Všechny nápoje dozrávají a plní se ve sklpích majitele – výrobce.
  • OBRT LIKERI ANTUNOVIĆ, Orebić, Pelješac
    Bylinné likéry z myrty, hořkého pelyňku a meduňky (Biljni likeri: mirta, gorki pelinkovac, melisa).
    Ovocné likéry z ořechů, citrónů, pomerančů, plodů rohovníku a granátových jablek (Voćni likeri orahovica, limun, naranča, šipak, rogač, smokva).
    Pálenka z aromatické byliny fenyklu (Rakija od aromatičnog bilja morač).
    Pálenka z léčivých bylin – travarica (Rakija od ljekovitog bilja travarica).
    Ovocná pálenka z plodů rohovníku (Voćna rakija rogač).
    Silný alkoholický nápoj travka (Jako alkoholno piće travka).
    Dezertní likér prosik, vyrobený z dezetního vína prošek (Desertno likersko piće prosik).
    Rodina výrobce, Antunovićovi, je známá svými produkty i mimo poloostrov Pelješac. Pečlivým pěstováním ovoce, odborným sběrem léčivých bylin a tradičními výrobními postupy dosahuje momořádné kvality. Řada jejich čtrnácti likérů a rakijí vyniká svou specifičností a jedinečností.
  • POLJOPRIVREDNA ZADRUGA „PRIJATELJI LASTOVA“ (Zemědělské družstvo „Přátelé Lastova“), Lastovo, ostrov Lastovo
    Extra broskový džem (Ekstra džem breskva smokva).
    Extra fíkový džem (Ekstra džem smokva).
    Extra kapary (Ekstra kapari).
    Domácí pomerančový likér (Domaći liker od naranče).
    Domácí pálenka s přídavkem plodů rohovníku, květů růží a bylin (Domaća rakija: rogač, ruža, travarica).
    Tyto výrobky exotické vůně, chutě i barvy se vyrábějí podle tradiční ostrovní receptury s charakteristickými postupy. Ovoce a byliny drozrávající v mimořádně příznivých klimatických podmínkách získávají jedinečnou chuť,až již se jedná o džemy, likéry nebo rakiji.
  • OBRT NATURA DALMATIA, Ston, Pelješac
    www.naturadalmatia.hr
    Travarica s medem a léčivými a aromatickými bylinami (Travarica s medom i ljekovitim i aromatičnim biljem).
    Tato travarica se vyrábí z dvaceti druhů léčivých byli a aromatických trav, které rostouu nza svazích peleješackých kopců, a ze zdejšího medu. Tato rakije s léčivým účinkem se tu vyrábí se podle receptury z roku 1750.

Vysvětlivky pojmů:

  • OPG – „obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo“ znamená „rodinné zemědělské hospodářství“
  • d.d. – „dioničarsko društvo“ znamená „akciová společnost“, a.s.
  • „obrt“ znamená „živnost, řemeslo“
  • d.o.o. – „društvo s ograničenom odgovornošću“ znamená „společnost s ručením omezeným“, s.r.o.
  • „zadruga“ znamená „družstvo“
Ohodnoťte

One Response to Chorvatské ostrovní výrobky

  1. Pingback: Chorvatské ostrovní výrobky | Cestovní kanceláře Chorvatsko


publikováno: Led 2010, Kategorie : Aktuality z Chorvatska