Pelješacké víno


ubytování Chorvatsko

Chorvatsko je neodmyslitelně spjato s pěstováním vinné révy a lisováním velice dobrého vína se zajímavými přívlastky. To úplně nejlepší víno je vyráběno v Dalmácii, tedy v její jižní části.

Mezi proslulá patří hlavně vína z poloostrova Pelješac. Ta se lisují z hroznů odrůdy Plavac mali. Nazývají se Dingač, Plavac, nebo Postup. Vinná réva, ze kterých se tato vína lisují, se nacházejí mezi osadami Orebič a Ston.

Kousek za Orebičem roste vinná réva, ze které je lisováno víno Postup. To získalo své jméno podle jedné z vesnic, které se nachází na pobřeží kousek od vinice. Vinný sklep postup však nalezneme ve vesnici Donja Banda, ke které se klikatí hlavní ostrovní silnice.
Kousek odsud se také nachází obec Potomje, ze které pochází nejlepší místní víno Dingač a velice oblíbený Plavac.

Jedná se o vína velmi těžká, která v sobě obsahují i 14% alkoholu. Pouze víno, které pochází ze svahů, které se nalézají za úzkým tunelem mezi obcemi Dingač-Borak a Potomje, se smí nazývat Dingač. Ochranná známka na toto víno existuje již od roku 1961.

vineyard-bartulovic-peljesaArchivní víno Dingač, získalo v roce 2003 stříbrnou medaili z celosvětového hodnocení vín. Jednalo se nejprestižnější soutěž v oblasti hodnocení vín, která celosvětově probíhá. Znalci z Francie zde ochutnávaly na dva tisíce vzorků, mezi kterými bylo i toto víno. Díky této prestižní ceně se pak velmi vysoce zvedla poptávka po tomto víně. Místní vinaři však stále uchovávají počet vylisovaných litrů vína stejný. I díky tomu je toto víno celosvětovou exklusivní záležitostí, kterou vám zde však dopřejí za poměrně přívětivé ceny.

Pokud tedy patříte mezi milovníky opravdu dobrého a kvalitního vína a svou dovolenou si nepředstavujete jen jako zájezd k moři, ale chcete poznávat i místní kulturu se vším, co k ní patří? Zajisté se vydejte na Pelješac. 

Ohodnoťte

One Response to Pelješacké víno

  1. Jitka Hamplová Novotná

    Včera jsem měla s manželem supr večer 😀 popíjeli jsme vynikajícího Proška 😀

Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Říj 2014, Kategorie : Magazín