Aktuálně běží v televizi oblíbená show MasterChef a tak nás to přimělo k tomu, pozvat vás na ty největší chorvatské gastronomické lahůdky. Pizzu, hranolky a burger si můžete dát všude na světě. My vám přinášíme tipy na unikátní jídla, která byste měli v restauracích na dovolené v Chorvatsku určitě ochutnat. Jinde vám je totiž takhle neuvaří! Jdeme na to.
Jehněčí pečené na rožni
Pokud uvidíte na zahrádce restaurace, jak se tam rožní jehně, neváhejte a vkročte. Nejlepší je právě takové, které vám mistr kuchař odřízne rovnou z roštu. Ale ani pokud se zrovna netočí před vašimi zraky, nepohrdněte! Dobré chorvatské restaurace vás, co se týče jehněčího, nikdy nezklamou! Už se vám sbíhají sliny? A to teprve, kdybyste cítili tu úžasnou vůni tohoto typického a výtečného chorvatského pokrmu! Jehněčí maso je velmi šťavnaté, podává se s pečenými brambory a salátem. Lahodné jehněčí maso pochází například s ostrova Hvar a obecně se říká, že právě jehněčí z ostrovů je vůbec ze všeho nejlepší.
Brodetto
Brodetto, neboli brodet či brudet je velmi zajímavý pokrm, který je ideální do horkého léta. Je to osvěžující hustá polévka, která se připravuje z nejméně 3 druhů mořských plodů. Základem je rajčatová omáčka, cibule, česnek a bílé víno. Někdy se servíruje s polentou, která je pro Chorvatsko také typická.
Chobotnice pod pekou
Jedná se o chorvatskou klasiku, kterou budete zbožňovat, pokud jste si zamilovali mořské plody a chobotnice. V Chorvatsku se pod pekou připravuje i jiné maso, ale my vám doporučujeme ochutnat pro nás exotickou chobotnici. Jídlo „pod pekou“ se připravuje ve speciálním hrnci s víkem, který je obklopený žhavým popelem, a to v krbu nebo v ohništi. Peče se v něm dohromady maso, brambory a koření. Masíčko je potom úžasně jemné a neztrácí svou šťávu tak, jak se tomu děje třeba u grilování.
Boškarin
Netušíte, co se pod tím zvláštním názvem skrývá? Jedná se o tradiční chorvatské plemeno skotu a maso z těchto istrijských volů je považováno za opravdovou delikatesu. Nabízí ho ty nejlepší chorvatské restaurace, takže když do nějaké zavítáte, rozhodně vyzkoušejte. Servíruje se v mnoha podobách – v omáčce, jako steak, s těstovinami nebo jako carpaccio. Někde se s ním můžete setkat v polévce z oháňky. Buďte si jistí, že pokrmy z boškarinu vystřelí vaše chuťové buňky do gurmánského nebe!
Černé rizoto se sépiemi a kalamáry
Možná jste tento pokrm ochutnali v Itálii. Pravdou je, že černé sépiové rizoto není ryze chorvatský pokrm, nicméně je zde velmi rozšířen a oblíben. Vyplatí se ho ochutnat v nějaké lepší restauraci, kde si na jeho přípravě dají opravdu záležet a kde používají kvalitní suroviny. Nezbytnými ingrediencemi kromě čerstvých mořských plodů je olivový olej, česnek, silné červené víno a inkoust ze sépií. Přestože je v tomto jídle obsaženo málo ingrediencí, dá se z tohoto pokrmu vykouzlit opravdová delikatesa, použijí-li se ty nejlepší místní suroviny.
Doufáme, že jsme vás navnadili a některé z těchto opravdu výjimečných jídel v chorvatských restauracích ochutnáte. A pokud nejste zrovna vysazeni na jídlo, dejte si klasické smažené kalamáry, pljeskavicu nebo dobrou pizzu a hlavně si svou dovolenou pořádně užijte!
Nase peka 🙂
Ligne na zaru jsou moje nejmilejší. Pak pljeskavica a pasticada.
Mata Hani Tak tohle vypada nadherne. Hned bych ochutnal.
Vaclav Černy to by jste museli přijet k nám do apartmánu, to dělá můj muž 🙂
Mata Hani Mate sikovneho manzela. Kde mate apartman? Popripade, jestli mate nejake stranky, muzete zaslat. Dekuji.
Vaclav Černy děkuji, to on rád uslyší. máme v Rogoznici, fc stránky : Apartmány Oliver Chorvatsko
Mata Hani Dekuji moc za informaci.
Vaclav Černy není zač 🙂