Ne nadarmo patří středomořská kuchyně k nejoblíbenějším kuchyním světa. Pokrmy se kterými se setkáte v Chorvatské Dalmácii, vám v paměti utkví navěky.
Řadíte-li se k fanouškům jadranských chutí, návštěva Dalmácie pro vás bude dozajista nezapomenutelným gurmánským zážitkem. Tento chorvatský region se totiž pyšní řadou chutných tradičních regionálních jídel. Mezi ty nejznámější patří třeba
Dalmatinski soparnik, což je taková chorvatská variace na italskou pizzu.

soparnik
Dále gregada, velmi chutná polévka z mořského ďasa

gregada
nebo dagnje na buzaru což jsou čerstvé slávky na bílém víně, s olivovým olejem, česnekem a drobky chleba.

dagnje
Pravá dalmácká kuchyně saozřejmě nešetří čerstvými bylinkami, kterých roste všude plno. Typická je zejména levandule, rozmarýn, šalvěj či oregáno.
Jelikož Dalmácie se nachází na jadranském pobřeží, není zde nikdy nouze o čerstvé ryby. Ty seženete téměř v každém městečku na rybím trhu, v chorvatštině zvaném peškarija. Při jeho návštěvě se rozhodně vyplatí si ráno přivstat, neboť rybáři loví zpravidla v noci a ráno na vás čeká nejlepší výběr čerstvých ryb.

peškarija
Jako dezert po výborném jídle nezapomeňte ochutnat třeba hrapačušu, lahodný koláč s medem a vlašskými ořechy.

hrapačuša

Levné apartmány v Omiši
Petar apartmani Omis
apartmány
kapacita osob: 2-16
cena lůžka od: 10 Eur
k moři: 100 mApartments by the sea
apartmány
kapacita osob: 2-20
cena lůžka od: 12 Eur
k moři: 50 m
už se těším …………….
Souhlasim