Den otevřených vinných sklepů na poloostrově Pelješac
4.12.2009
V sobotu 5. prosince se bude konat „Den otevřených pelješackých sklepů“, kdy budou moci zájemci ochutnat proslulá vína z poloostrova Pelješac. Vinařství Jurišić, Bartulović, Dingač, Matuško, Kunovka, Grgić, Putniković a Miloš budou od 10 do 17 hodin nabízet vína odrůdy plavac mali, např. dingač, postup, plavac pelješac a další své produkty. Každý vinař přinese to nejlepší, co jeho sklepy skrývají. Zdejší vína jsou silná, vynikají skvělou chutí a vysokým obsahem cukru.
Nejcennějším a nejznámějším vínem z poloostrova Pelješasc je červené víno dingač, jehož domovem jsou slunné jižní svahy střední části poloostrova u vesnice Potomje a v jejím blízkém okolí. Vyrábí se z autochtonní odrůdy „plavac mali crni“. Zdejší půdní i geografické podmínky, včetně počtu slunečních hodin, vodních srážek a nadmořské výšky zde hrají nezanedbatelnou úlohu. Obsah alkoholu v něm neklesá pod 14 procent. Do prodeje nejde nikdy první rok, ale až po několika letech zrání v dubových sudech. Víno Dingač získalo již v roce 1962 ochrannou známku.
Pelješac je sice znám svými červenými víny, ale v posledních letech s úspěchem nabízí i bílé víno, a to chardonnay a dezertní vína, např. stagnum.
Organizátory akce jsou Chorvatská hospodářská komora, Župní komora Dubrovník, Živnostenská komora Dubrovnicko-neretvanské župy, společnost Plavac Mali a Pelješacké vinné stezky.
Informace:
Turistické sdružení Dubrovnicko-neretvanské župy (Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije): www.visitdubrovnik.hr
publikováno: Pro 2009, Kategorie : Aktuality z Chorvatska