Návrat do doby minulého století
Pokud se chcete při pobytu v Záhřebu na chvíli vrátit do minulého století, navštivte „Městskou kavárnu“ (Gradska kavana) v samém srdci města, na Náměstí Bána Jelačiće (Trg Bana Jelačića). Je dnes opět v plném lesku po náročné obnově, na niž nový majitel vynaložil 12 milionů kun.
Tato kavárna si po celé minulé století i dnes dovedla zachovat tradiční ráz kultovní instituce města, centra schůzek a setkávání záhřebských spisovatelů, výtvarných umělců, herců, politiků, ale i běžných obyvatel Záhřebu. Odolala trendům změnit kavárnu na fast-food občerstvení a tomu přizpůsobit i interiér kavárny.
I po poslední obnově má kavárna svůj původní secesní charakter a svůj šarm, který však byl doplněn některými novými prvky, jako např. lustry od Swarovského, novým schodištěm aj.
Dnes je organizována jako tradiční kavárna, ale i restaurace, v níž je mimo jiné kladen důraz na moderní výběr jídel, včetně zdravé výživy, ale i na starou tradiční záhřebskou kuchyni 19. století, který byla vždy místními a zahraničními hosty velmi ceněna.
Kavárenská část umístěna v přízemí a kávu si může návštěvník objednat v mnoha druzích. Bohatá je i nabídka nápojů, domácích i zahraničních, stejně jako sladkostí, vyrobených z kvalitních a čerstvých surovin. Novinkou se tu stalo podávání snídaní – na jídelním lístku je jich hned několik, např. „snídaně našich předků“, což jsou „žganci“ s mlékem, smetanou nebo opečenou slaninou nebo vydatná „klasická snídaně“ obsahující „kajganu“ (vaječnou omeletu), pečenou klobásu, grilovaná rajčata a žampiony, a to vše doplněno čerstvou pomerančovou šťávou a kávou nebo čajem.
Již samo vybírání z nabídky nápojů – vín, aperitivu, likérů i tvrdého alkoholu – je požitkem. Podávají se tu nejlepší vína ze všech krajů Chorvatska – a že jich je nemálo – červená, bílá, růžová, šumivá i proslulá dezertní, široký je i výběr pálenek, vínovice, slivovice, travarice, cherry brandy, maraskino a desítky dalších specialit.
V restauraci v patře se používají téměř výhradně domácí chorvatské suroviny. Mnohé pokrmy e připravují na základě receptů§ generace babiček a prababiček. V kuchyni vládnou mistři kuchaři, skutečné kapacity chorvatské gastronomie, ale i kuchaři z renomovaných evropských hotelů. Lze tu ochutnat takové pochoutky jako pršut z Drniše či sýr z ostrova Pagu. Na jídelníčku bývají málo známá nebo téměř již zapomenutá tradiční jídla, jako např. husí játra po starozáhřebsku aj. I příprava sladkosti čerpá ze starých receptur – hosté si často objednávají např. jablka v županu, nejrůznější druhy skvělých závinů apod.
V kuchyni Městské kavárny se s úspěchem využívají sezónní potraviny, a to hlavně ovoce a zelenina, ale mohou to být i masné nebo mléčné výrobky. Díky čerstvým sezónním potravinám mohou kuchaři obměňovat jídelní lístek tak, že i častěji přicházející hosté mají stále nový, široký výběr.
Zdroj: Turistické sdružení města Záhřebu (Turistička zajednica grada Zagreba ): www.zagreb-touristinfo.hr
publikováno: Led 2010, Kategorie : Aktuality z Chorvatska