Masové pokrmy


ubytování Chorvatsko

V chorvatské kuchyni dominují masitá jídla, ryby a plody moře. Typické je například čevapčiči, což jsou dobře známé válečky z mletého masa, nebo ražniči-špízy s různými druhy masa prokládanými slaninou, cibulí, paprikou či jinou zeleninou. Oblíbená je také pljeskavica, což je steak ze sekaného masa.

PleskavitsaPokud se setkáte na jídelním lístku u masa s dodatkem „na zaru“, znamená to grilovaný. Milovníci historické balkánské kuchyně pak mohou ochutnat djuveč, zeleninové jídlo prokládané skopovým gulášem. Pašticada se nazývá hovězí maso marinované, které se připravuje s takovými přísadami, jako jsou pečené švestky, fíky a rozinky, často také se zeleninou. Vnitrozemská chorvatská kuchyně je známa pečeným nebo grilovaným telecím, případně hovězím masem s houbami, nazývaným teletina, nebo govedina sa gljivama.

V Dalmácii je zase známá grota, hovězí filé naplněné uzenou šunkou a pažským sýrem. To je ovčí sýr z ostrova Pag. Kuriozitou je slavný tatarský biftek, který se na jezdeckých farmách v okolí skutečně naklepává jako u Tatarů pod koňským sedlem, nikoliv na klasickém prkénku. Jehněčí maso, kterému chorvati neřeknou jinak, než janjetina, nebývá na jídelníčku vždycky. Pokud ano, často se ve velkých kusech opéká na pánvi, ale ponejvíce na rožni, kterými mnohé chorvatské restaurace lákají turisty. Při rožnění se velmi šetří s kořením. Zcela rustikální je vaření pod pekou, železným víkem ve tvaru zvonu, které se používá k přípravě masitých jídel na žhavém uhlí v peci.

Ryby bývaly dříve na jídelníčku spíše vyjímečně, dnes jsou ale k dostání téměř všude a pochopitelně hlavně na chorvatském pobřeží. Zvláště chutné jsou takzvané bílé ryby, jako je zubatec, pražma, okoun a platýs. Ty se obvykle pečou na roštu s dřevěným uhlím a připravují se s olejem, citrónem, česnekem a bylinkami. Jako příloha se podávají brambory nebo chléb. Dalmatským jídlem je buzara, která se připravuje z mořských raků a mušlí s omáčkou. Burek je listové těsto plněné mletým masem nebo i špenátem nebo jen sýrem.

Rate this post
ČTĚTĚ:   Ubytování v soukromí - proč si zvolit tuto formu dovolené v Chorvatsku

Napsat komentář


publikováno: Kvě 2014, Kategorie : Magazín
Apartmány v Chorvatsku

Ubytování v Chorvatsku


Fórum Chorvatsko Fórum o Chorvatsku
ptejte se, komentujte, doporučte
Apartmány v Chorvatsku

Last minute Chorvatsko


Počasí v celém Chorvatsku | Počasie Chorvátsko

Nové apartmány v nabídce


Nejčastěji komentované

Chorvatsko archiv