Chorvatská vína znovu potvrdila svou kvalitu. Získala čtyřicet medailí a pětadvacet doporučení nejznámějšího světového odborného časopisu o víně „ Decanter“. Loni obdrželi chorvatští pěstitelé a výrobci vína o jedenáct cen více než v předchozím roce. Nejvýše hodnocená chorvatská vína jsou „ Bodren Bodren“ /ledové vinobraní 2009/, jež získalo nejprestižnější cenu – regionální trofej, a „graševina Krauthaker“, vybraná sklizeň prosušených hroznů z roku 2009 získala zlatou medaili.
Časopis o víně „Decanter“ z Velké Británie přináší každým rokem výběr a doporučení nejlepších vín na světě. V letošním roce se udělování cen uskutečnilo v rámci londýnského veletrhu vín „London Wine Fair“, na němž tisíc pět set vystavovatelů asi ze třiceti států představilo více než 20 000 různých druhů vín.
Letošního veletrhu a hodnocení se zúčastnilo pětadvacet chorvatských vinařů z Istrie, Dalmácie a Slavonie.
Vinařství „Bodren“ z obce Hum na Sutli získalo kromě regionální ceny ještě dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili.
Kromě zlaté medaile za rýnský ryzlink „graševina“, vinařství „Krauthaker vina“ získalo ještě dvě stříbrné medaile, dvě bronzové medaile a dvě doporučení časopisu „Decanter“. Toto vinařství z města Kutjevo znovu upoutalo pozornost sklepníků (sommelierů) jednoho z nejprestižnějších světových pohostinských zařízení, londýnské restaurace The Fat Duck, která v minulém roce zakoupila od vinařství „Krauthaker“celou sklizeň desertního rýnského ryzlinku. Tato kultovní restaurace chce mít znovu toto vybrané víno ve své nabídce.
Časopis „Decanter“ vychází a má čtenáře v osmadevadesáti zemích na celém světě. Názory, které se zde uveřejňují, mají velký vliv na stanoviska, mínění a trendy v kruzích milovníků vín a specialistů na vína.
„Decanter“
www.decanter.com
publikováno: Led 2012, Kategorie : Chorvatsko