Dnes naše kroky nepovedou na luxusní pláže ani se nebudeme procházet po památkách historických měst. Vypravíme se za úžasnými kulinářskými specialitami a tradičními jídly, kterými si můžete obohatit svůj pobyt v Chorvatsku. Co rozhodně stojí za ochutnání?
Pizzu, pljeskavici, čevabčiči i smažené rybí pochoutky najdete v Chorvatsku na každém rohu. My ale zamíříme do restaurací, kde můžete zažít tu pravou chuť Chorvatska.
Chorvati umí z mořských tvorů vykouzlit jedinečný koncert chutí
Pokud budete mít příležitost, ochutnejte černé rizoto. V typickém chorvatské rizotu nenajdete hrášek ani nic podobného. Crni rizot je opravdovou mořskou delikatesou, jejíž hlavní surovinou je sépie. Tmavé barvivo ze sépie dává rizotu typickou černou barvu. Často k němu dostane i tvrdý sýr na posypání. Jeho chuť je opravdu odzbrojující.
Typickým chorvatským jídlem z mořských plodů je brodetto (brodet nebo brudet). Pro nás velmi neobvyklou chuť tvoří mořské plody v omáčce z rajčat a čerstvých bylinek. Kvůli tomu, jak tento pokrm vypadá, bývá často označován názvem „chorvatský guláš“.
Masožravci si smlsnou na speciálně upraveném jehněčím i hovězím
Právě jehněčí, kterého si v Čechách příliš neužijeme, bychom měli v Chorvatsku určitě okusit. Můžete se setkat s několika druhy příprav této místní pochoutky. Někteří připravují jehněčí na rožni vcelku,jak to známe u nás, když se griluje prase. Dalším druhem přípravy je tzv. pečení pod pekou. Můžete si pod tím představit velkou kovovou nebo kameninovou poklici, pod kterou se pomalu maso, brambory a bylinky. Opravdová lahůdka.
Z hovězího masa v Chorvatsku připravují další velmi lahodný pokrm, tzv. pašticada. Maso se vaří několik hodin, ale před tím se marinuje po celý den v černém pivu smíchaném s česnekem, různým kořením, hřebíčkem, rozmarýnem a šalvějí. Někdo míchá s octem a vínem. Během vaření se přidává ještě cibule, sušené švestky, mrkev a muškátový oříšek. Výsledkem je lahodné maso, které se rozpadá a luxusní tmavá omáčka plná zajímavých a pro nás netradičních chutí. Pašticada se nejčastěji podává s domácími bramborovými haluškami.
Ajvar jako nezbytná příloha, stejně jako zelenina
Ajvar nesmí chybět v žádné chorvatské kuchyni. Vynikající omáčka z paprik, lilku a koření se podává ke grilovaným masům, čevabčiči a jiným pokrmům. Stejně jako čerstvá zelenina, ze které se připravují osvěžující saláty ideální do letního horka.
Co se týče zeleniny, mnoho turistů ohromil obyčejný mangold, který se v Chorvatsku používá rozhodně častěji než u nás. Chorvatsky se mu říká blitva a často se používá smíchaný s vařenými brambory a ochucený česnekem a citronovou šťávou. Nevěřili byste možná, ale jedná se o velmi chutnou přílohu.
Sýry, šunky, olivy – tak to je samozřejmost!
Země středozemního moře mají luxusní i studenou kuchyni a Chorvatsko ležící u moře Jaderského není žádnou výjimkou. Lahodné šunky – pršut, různé domácí sýry a skvělé olivy, kterým se zde daří, by měly být součástí každé svačiny, snídaně nebo občerstvení u večerní skleničky místního výtečného vína!
Levné ubytování v Chorvatsku
Vila Filipovic Apartmani Žuljana
apartmány
kapacita osob: 2-46
cena lůžka od: 10 Eur
k moři: 70 mVilla Filipovic 2 Apartmani Žuljana
apartmány
kapacita osob: 2-30
cena lůžka od: 15 Eur
k moři: 90 m
publikováno: Čvc 2018, Kategorie : Chorvatsko