Na dovolených v cizině je pro většinu turistů velkým zážitkem ochutnávat regionální potraviny, pokrmy a nápoje. Někdy objevíme doslova chuťové poklady, jindy jídla zařadíme do seznamu Už nikdy více.
Online průvodce lokálními potravinami Taste Atlas nedávno uveřejnil seznam nejhorších chorvatských jídel. Ten vznikl na základě hodnocení uživatelů a my vám přinášíme malou ochutnávku. Možná s těmito jídly máte své vlastní zkušenosti. Co vy na to?
Nejhůře dopadla klobása zvaná švargl
Klobásky jsou většinou velikou pochoutkou, a to jak ve své studené, tak i teplé podobě. Tahle chorvatská klobása si ale vysloužila nejhorší hodnocení. Pravděpodobně kvůli tomu, co je jejím obsahem. Švargl je lisovaná plněná klobása, která se vyrábí z vepřové hlavy, jazyka, srdce, líček a kůže. Maso se uvaří, okoření a potom se s trochou tekutiny plní do vepřového žaludku nebo střeva. Může mít i jiné názvy a třeba jste ho zrovna vy ochutnali pod názvem presvurst.
Krvavice nikdy více?
Pokud máte rádi zabijačkové pochoutky, možná by vám tato klobása chutnala. Trochu může připomínat prejt. Moc oblíbená ale u těch, kteří ji dali šanci, není. Krvavice se vyrábí vařením vepřové krve, kůže a drobů s rýží a pohankou, případně ječmenem nebo kukuřičnou moukou. I tyto klobásy mají různé názvy, jako například divenice nebo kulenice. Chtěli byste ochutnat? Máte šanci. Jedná se především o zimní pokrm v Zagorje, Dalmácii, na Istrii a Slavonii. Dávají se k ní brambory a kysané zelí.
Je libo chléb se sádlem a mletou paprikou?
Obyčejná jídla dnes často zažívají renezanci, ale není tomu tak u chorvatské speciality, která se skládá z chleba, sádla a mleté papriky. V Chorvatsku to bývalo vždy typické zimní občerstvení a v devadesátých letech na něm vyrostla celá generace. Je to považováno za jídlo chudých. Tak co, dali byste si tuto lahůdku? Jestli jo, zvládnete si ji udělat i ve vaší kuchyni.
Mletá paprika hraje prim i v granatiru
Mletá paprika je vůbec oblíbenou přísadou v Chorvatsku, o čemž napovídá náš další pokrm, který má název granatir. Je to velmi jednoduché jídlo, ve kterém najdete těstoviny, cibuli a brambory. A samozřejmě hodně mleté papriky. Tento pokrm se ujal v kontinentálním Chorvatsku a ve Slavonii ho připravují dodnes.
Prapodivný stonský dort
Myslíte si, že se na dortu nedá chuťově nic pokazit? No, nejsme si tak úplně jistí, jestli byste si smlsli na dortu z těstovin. Právě taková je totiž další chorvatská specialita, stonský dort.
Základem stonského dortu je slabá vrstva těsta, na kterou se kladou těstoviny makaruli (připomínají svým tvarem penne), s mandlemi nebo vlašskými ořechy, strouhanou čokoládou, skořicí a citronovou kůrou. Toto se přelije vejci s rozpuštěným máslem a zabalí do těsta. Nejvíce si na něm můžete pochutnat ve městě Ston a v jeho okolí. Ti, kdo ho vyzkoušeli, mu ale příliš plusových bodů nedali.
Přeslazený mandulat
I tento sladký dezert se objevil na seznamu nejhorších jídel. Je nepečený a hodně připomíná tureckou halvu. Je vyroben z medu a mandlí a je neskutečně sladký a kalorický. Někdo to má možná rád, ale většina lidí si jen slepí pusu a neví, co s tím.
Na seznamu nejhorších chorvatských jídel se objevila také Istrijská polévka, brudet z oblasti Neretvy, Imotski dort a jeden nápoj.
Osvěžte se v létě gemištem
Někde se pije pivo, někde víno. V Chorvatsku můžete narazit na gemišt. Je to nápoj z bílého vína a perlivé minerální vody. Stačí smíchat tyto dvě dobře vychlazené suroviny a gemišt je na světě. Ano, i u nás bývá v létě populární „stříček“, nad kterým by jinde ohrnovali nos. Název gemišt pochází z Němčiny, kde slovo gemischt znamená „smíšený“. Oblíbený je v létě ve středním Chorvatsku. Tak až pojedete na dovolenou, víte, čím se osvěžit.
publikováno: Lis 2023, Kategorie : Chorvatsko