Vánoční chorvatská jídla: tradiční chutě Jadranu si zamilujete


ubytování Chorvatsko

Chorvati milují své jídlo a o Vánocích si dávají záležet na tom, aby jejich slavnostní tabule nejen skvěle vypadala, ale aby také byla plná těch nejlepších pokrmů. Na čem si Chorvati pochutnávají o Vánocích a jak moc se liší slavnostní jídelníček od toho našeho?

Pečínka až na Boží hod

Chorvati oslavují Badnjin Dan (Štědrý den) a Badnja Večer (Stědrovečerní noc). Štědrý den je v Chorvatsku postní den, proto se tu stejně jako u nás příliš nehoduje, ale jí se jen bezmasé jídlo a ryby. Pořádná lahodná pečeně se chystá na Boží hod vánoční, kdy se připravuje krůta, kachna, sele nebo jehněčí. Během celých svátků se v Chorvatsku hodně jí, nechybí tradiční zimní jídla, ani lahodné sladké dezerty.

Vánoční tabule plná tresky, úhořů a štik

Základem štědrovečerní kuchyně jsou ryby a mořské plody. Nejtypičtějším příkladem je bakalar na bielo. Jedná se o solenou tresčí pochoutku, jejíž příprava začíná tři dny předem. Podává se společně s bramborami, česnekem, bylinkami a olivovým olejem. Je tradiční součástí slavnostní tabule o Vánocích i o Velikonocích. Obyvatelé ostrovů vaří na Vánoce hustou polévku z úhoře s rajčaty nebo si připravují zapečené olihně s brambory. Slavonii vévodí perkelt ze štiky s velkým množstvím cibule, pálivé červené papriky a rajčat.

Ochutnejte salát Oliver, sarmu i chorvatský pršut

Během svátků se stoly prohýbají pod tíhou různých lahodných jídel, které se liší podle regionu. Mnoho rodin si pochutnává na salátu Olivier, který je v podstatě takový náš bramborový salát z vařených brambor, sterilované zeleniny, uzeniny a majonézy. Dalším vynikajícím pokrmem je sarma, plněné závitky z kysaného zelí s bramborovou kaší. Toto jídlo sice bývá viděno na talířích hlavně v létě, nicméně je tak dobré, že si ho v mnoha rodinách dopřávají i o Vánocích. Jako pohoštění na stolech nesmí chybět chorvatský pršut, olivy, sýry a salámy.

ČTĚTĚ:   5 nejkrásnějších jezer Chorvatska, která se vyplatí navštívit

Sladkosti s vůní rakije

Pokud byste dostali chuť na něco sladkého, vaše chuťové buňky budou v Chorvatsku o Vánocích nadmíru spokojeny. Tradičním sladkým dezertem bývají fritule, starý chorvatský dezert připomínající malé koblihy s rozinkami nebo bez. Tyto nadýchané kuličky voní po rakiji či rumu a představují tak klasickou zimní specialitu, která vás zároveň zahřeje. Další delikatesou jsou rolády, které jsou plněné buď mákem (makovnjača) nebo ořechy (orahnjača). Na stolech najdete i vanilkové rohlíčky nebo jablečný štrúdl.

K ozdobení vánočního stolu se používá pšenice, která se sází na svátek svaté Lucie. Díky tomu by na Štědrý den měla být už pěkně vzrostlá a stát se tak ozdobou slavnostně prostřeného stolu.

Oznámkuj post

Napsat komentář


publikováno: Pro 2025, Kategorie : Chorvatsko
Apartmány v Chorvatsku

Ubytování v Chorvatsku


Fórum Chorvatsko Fórum o Chorvatsku
ptejte se, komentujte, doporučte
Apartmány v Chorvatsku

Last minute Chorvatsko


Počasí v celém Chorvatsku | Počasie Chorvátsko

Nové apartmány v nabídce


Nejčastěji komentované

Chorvatsko archiv