Istrie je poloostrovem, který je vyhlášený nejen krásným pobřežím, ale také skvělým jídlem. Právě odsud si může přivést ty pravé chorvatské gurmánské zážitky a my vám poradíme, co rozhodně stojí za vyzkoušení.
Připravte se na labužnické nebe
Na Istrii se jezdí samozřejmě za mořem, ale také za jídlem. Istrijské víno i prosciutto je světoznámé a oblíbené. Istrie je také předním evropským producentem olivového oleje a místem, kde se daří lanýžům, jejichž hlavní sezóna panuje od září do konce roku. Istrie má však v rukávu ještě další skvělé lahůdky, které sice jsou podobné ostatním pokrmům v Chorvatsku, přesto však vynikají svou chutí, která je silně ovlivněna italskou kuchyní. Které to jsou?

Čerstvé mořské plody
Jaderské moře má více než 400 druhů ryb, což znamená, že Istrijský poloostrov nabízí širokou škálu těch prvotřídních pokrmů z mořských plodů. Ochutnejte místní sardinky, krevety, ančovičky a chobotnice. Tento gastro zážitek je tak dokonalý především díky tomu, že je většina restaurací připravuje jídlo z čerstvých ryb ulovených během dne. Mezi nejlepší pochoutky patří krabí pavouk (Maja squinado) připravovaný v ohni z vinné révy. Dalším prémiový pokrmem jsou ústřice a body sbírají také sardinky, krevety a samozřejmě luxusní pokrmy z humra.
Istrijský sýr a jedinečná polenta
Istrijský sýr je prvotřídní jídlo, a to především proto že, ve většině případech se jedná o sýr vyrobený místními obyvateli z organických produktů. Mezi nejoblíbenější patří Gran Istriano a prémiový ořechový istrijský sýr ze směsi kravského a ovčího mléka. Při jeho výrobě se stále využívá tradiční metoda lisování, po kterém je zabalen do ořechových listů. Díky tomu má sýr specifickou chuť. A svou jedinečnou chuť má i polenta. Přestože se jedná o pokrm, který nabízí i jiné země, istrijská polenta je považována za jednu z těch nejlepších. Dejte si ji na grilu nebo jako kaši.

Lahodný med a delikátní divoký chřest
Sladký med se vyrábí na Istrii po staletí a včelařství tu berou jako náboženství. Med, který se sklízí v dubnu a v září, je místními právem považovaný za elixír zdraví. Od března do května se oslavuje také další plodina, a tou je chřest, na jehož počest se konají takzvané Dny chřestu. Jedná se o delikatesu, kterou byste na Istrii měli rozhodně ochutnat. Je to jedna z nejoceňovanějších divokých rostlin na Istrii, ale jedna z těch nejnáročnějších na sklizeň. Roste v méně přístupných oblastech v obklopení trnitých keřů. Ochutnejte pokrm chřest frittata a můžete si být jistí, že ochutnáte jedno z těch z nejskvělejších jídlech na Istrii.
Na přípitek jedině rakija
Nejoblíbenějším domácím alkoholickým nápojem v Chorvatsku je bezesporu rakija. Tento silný nápoj se vyrábí po celé zemi a každý region má svou specialitu. Istrie není výjimkou. Nejznámější odrůdou v zemi je Medica pocházející právě z Istrie. Je vyrobena z místního medu a propolisu, díky čemuž má svou sladkou chuť. Další skvělou rakijí je Biska, vyráběná ze jmelí a jiných bylin. Velmi zajímavým pitím je také rakije vyrobená z místního chřestu, která má hořkou a velmi neobvyklou chuť. Zkrátka chuť nádherné Istrie!

publikováno: Bře 2025, Kategorie : Chorvatsko