Kam na dovolenou? Chorvatsko je jasná volba!


ubytování Chorvatsko

Vybíráte si, kam se letos vydáte na dovolenou? Někteří možná budou hledat něco netradičního v podobě Asie, Afriky, nebo snad dokonce Ameriky. Ovšem většina z nás bude sázet na jistotu a svou letní dovolenou stráví v Evropě, v provoněném a prosluněném Chorvatsku. Protože Chorvatsko je vždy jasná volba, která s sebou přináší hned několik výhod. A na některé z nich se nyní podíváme.

Bezpečnost !

Bohužel momentálně žijeme v nejisté době, která s sebou nese velké množství bezpečnostních rizik, zvláště pak cestujeme-li na jih. Momentální uprchlická krize a válka v Sýrii se velmi citelně dotýkají i Evropy a právě jižních států nejvíce. Nemusíme se však vůbec strachovat z cesty do Chorvatska. Cesty uprchlíků vedou po severní trase do Rakouska a Německa, takže pobřeží Chorvatska je zcela nedotčené a pokud máte i přesto obavy vyberte si severní část Chorvatska tj. Istrii která je úplně mimo a ani případné kontroly na hranicích nebudou nijak omezující (v tuto chvíli nejsou žádné). Trasa autem v tomto případě vede Praha-Brno-Vídeň-Graz-Maribor-Ljubljana-Koper-Chorvatsko a je stále po dálnici (kromě cca 60km u Mikulova a u Koperu).

Křesťanství

bezpečnost v chorvatskuV prvé řadě si musíme uvědomit, že Chorvatsko stojí na křesťanských základech a většina zdejších obyvatel je křesťany a menšina ateisty, tedy nevěřícími. K muslimům a extrémismu zaujímají v podstatě totožný postoj jako my a příchodu lidí s touto vírou se brání, seč mohou. Křesťanské základy se tedy do jisté míry promítají i do vztahu k turistům z Evropy, které Chorvati vítají s otevřenou náručí a mají je velice rádi.

Uprchlíky nečekejte

Leckdo by se mohl obávat, že Chorvatsko, stejně jako Řecko, čelí velkému náporu uprchlíků, kteří blokují hraniční přechody, komunikační spoje a důležité body, což by mohlo znepříjemnit nejen samotnou cestu do Chorvatska, ale také pobyt zde. Chorvatská politika však zaujala velmi rychle k uprchlíkům negativní postoj, díky kterému zde v žádném případě na osoby postižené válkou v jejich domovině nenarazíte. Pokud někteří uprchlíci projdou přes severní hranici se Srbskem (400km od pobřeží) tak jsou ihned převáženi vlaky do Maďarska či Rakouska.

ČTĚTĚ:   Trogir, klenot dalmatského pobřeží

Jazyk

Díky slovanským kořenům, které s Chorvaty společně sdílíme, se nemusíte bát, že byste se v případě potíží nedomluvili. Naše společné jazyky si jsou podobné a vzájemná komunikace tak je možná. Chorvati navíc velmi dobře chápou a ovládají i další světové jazyky. Bez problému byste se zde měli domluvit anglicky či německy. Od starších lidí však tuto jazykovou vybavenost nečekejte.

Není to daleko

trasa do chorvatskaDalší nespornou výhodou Chorvatska je, že je skoro za bukem. Pokud budete mít štěstí a vyhnete se nejrůznějším zácpám (vyjeďte navečer) a jiným událostem, můžete být velmi pohodlně v Chorvatsku za několik hodin. Zde pak už ovšem záleží, kam přesně chcete do Chorvatska docestovat. Na Istrii je to z Českých hranic jen 650km ale pokud máte namířeno do jižní části Chorvatska musíte si pár hodin ještě přičíst. Tato cesta je však již jen skrz nádhernou zemi, můžete si udělat poznávací přestávky a již cestou budete moci poznávat místní kulturu.

Zdraví nadevše

Jednou z největších výhod proč Chorvatsko navštívit je však jeho blahodárné působení na zdraví. Tato země je skvělou destinací pro všechny, kteří trpí dýchacími obtížemi, zejména pak pro astmatiky. Určitě jste si všimli, že zvláště po zimně se vám hůř dýchá a trpíte častým kašlem. Za to mohou inverze, a jejich nepříznivý vliv. Tyto obtíže však chorvatský prosolený a prosluněný vzduch velmi rychle zažene. To samé platí i pro osoby trpící problémy s kůží. Nejrůznější ekzémy a vyrážky velmi rychle zmizí, pokud si vychutnáte dovolenou právě zde. A o příznivých účincích na vaší psychiku, už ani nemluvě. Stres bude ta tam, a vy budete plní nové energie.

Kouzlo přírody

A v neposlední řadě je to příroda, která je v Chorvatsku naprosto úchvatná. Milujete-li čistě průzračné moře, nebo nádherné jehličnaté lesy, pak je Chorvatsko tou správnou volbou. Dlouhé procházky v lesích a podél pobřeží vás dokonale uklidní a nechají vás zapomenout na veškeré problémy, které máte doma či v práci. Chorvatsko je zkrátka zemí zaslíbenou, kterou byste si určitě neměli nechat ujít!

ČTĚTĚ:   Náhorní plošiny na ostrově Krk


dovolená chorvatsko
Levné ubytování v Chorvatsku

Kam na dovolenou? Chorvatsko je jasná volba!
5 (100%) 2 hlas[ů]

24 Responses to Kam na dovolenou? Chorvatsko je jasná volba!

  1. Miloslav Štír Schneider

    tak letost padla volba na ostrov Vis a jeho vrakove potapeni 🙂

  2. Mihajlo Cibulajević

    no jestli letos ku moři, tak na Hvar, kde máme vytipovaný hotel s all inclusive na točené pivko 🙂

  3. Tatiana Hanáková

    tento rok do Zadaru:)

  4. Radek Trejbal

    pokud tam nebudou uprchlíci

  5. Věra Burdová

    Taky se letos trochu těch uprchlíků bojíme 🙁

  6. Monika Prokopová

    A my Baška Voda 🙂

  7. Petra Krausova

    Jasne že Chorvatsko.

  8. Máme rádi CHORVATSKO

    uprchlíci nebudou, hranice jsou zavřené a k pobřeží už vůbec ta trasa nevede

  9. Máme rádi CHORVATSKO

    nemáte čeho, oni chtějí na sever a ne k moři 🙂 ta uprchlická trasa vůbec nevede ani poblíž pobřeží a teď jsou pro ně hranice už úplně uzavřené

  10. Edita Blažková

    Už se velice těšíme;-)
    Letos máme zajištěné bydlení na 17 nocí v Sevidu:-P

  11. Miroslava Drábková

    My letos Mimice u Omiše.

  12. Za Ivanem a Lorandou na Osor a když to vyjde ta výjezd na bike Televrina-Osoćica,to bude výhled ❤☮

  13. Dagmar Bury

    Ano krásné Chorvatsko

  14. Monika Prokopová

    Renata Svojanovská My každoročně v září. Už to tam máme jako naši „mořskou“ chalupu 😀 A jezdíme tam za úžasnými přáteli, se kterými podnikáme spoustu akcí, výletů a dobrého papání 🙂

  15. Marie Štofková

    Copak máte z Chorvatska nerva 😀 my né.. tak jděte … třeba někam jinam.. 😀

  16. Jarmila Záděrová

    Že by jste tam měl taky moře a 40 st. 😀

  17. Jezdil jsem za války,pojedu i nyní!!A už se těším!

  18. Za týden vyrážíme na Hvar…Nejdřív jsem měla trochu obavy z hraničních přechodů, ale vzhledem k postoji Chorvatska k imigrantům a nelogičnosti jejich pohybu v příměstských oblastech, se už začínám těšit a obavy odpluly….Hvar to jistí….Jupííí…Celou západní i severní Evropu si s radostí odpustím – vzhledem tomu, že bych se necítila bezpečně a příjemně. Do Itálie bych už k moři taky nejela….Jedině Chorvatsko – už pátý rok za sebou a velká spokojenost.

Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Bře 2016, Kategorie : Magazín