Objevte skryté klenoty Istrijského poloostrova


ubytování Chorvatsko

Hodně Čechů míří v létě na Istrii. A proč by také ne? Má krásné členité pobřeží, čisté moře a najdete tu mnoho malebných obcí, turistických letovisek i historických měst. Také se jedná o region, který je nejblíže našim hranicím, takže si moře můžete vychutnat už přibližně za 8 hodin od doby, kdy vyjedete z domova. Pokud na Istrii míříte, věnujte pozornost tomuto článku! Seznámíme vás s místy, o kterých jste možná nevěděli, ale které každopádně stojí za návštěvu. Představujeme vám několik skrytých klenotů Istrijského poloostrova.

Pazin

Fascinující Pazin s propastí i jeskyní

Nejdříve tu máme něco pro milovníky adrenalinu, městečko Pazin přímo v srdci Istrijského poloostrova. Historické jádro města je postaveno přímo nad ohromující propastí, přes kterou vede lanová dráha. Jak by se vám líbilo zakusit jízdu rychlostí 50 km/hod za 70 kun? Víme, není to pro každého. Každý se však může vydat dolů do propasti po klikaté naučné stezce k řece Pazinčici. A kdo chce ještě víc, může navštívit jeskynní systém Pazina, do něhož organizuje vstupy Spelološko družstvo Istra. V okolí najdete také spoustu vodopádů.

Savudrija

V nejstarším majáku v Chorvatsku můžete i bydlet

Pouhých 9 kilometrů od letoviska Umag můžete navštívit vesnici Savudrija, které dominuje nejstarší maják v zemi (postaven byl v roce 1818). Dnes slouží jako robinsonáda a dá se v něm ubytovat. Maják je kouzelný přes den, kdy vynikne jeho historický ráz, ale také večer, kdy se rozzáří na všechny strany. Navštivte toto jedinečné místo, kde se můžete i vykoupat nebo si dát něco dobrého k snědku v bezprostředním okolí.

Kotli

Zapomenutá vesnice Kotli vyniká působivými přírodními úkazy

Kotli je vesnička na Istrijském poloostrově. Vypravte se do míst, kudy protéká řeka Mirna a dává se všanc vodním mlýnům. Kotli byla dříve vesnice, kde žili mlynáři a krejčí, jež byli vyhlášeni po celém kraji. Vodní mlýny tady byly v provozu do roku 1964 a dodnes jsou zachovány.

ČTĚTĚ:   Lika a Gorski Kotar - vnitřní část Kvarneru

Dnes je Kotli venkovským komplexem, kde najdete původní dvory, vnější schodiště, pitoreskní komíny i obloukové průchody. Díky své izolaci si ponechala svou historickou podobu z 19. století. Z kamenů jsou tu postavené i domy, které však mají spoustu zajímavých dřevěných prvků. Dřevo bývalo jedním z materiálů, který se v historii na Istrii hojně v architektuře využíval.

Dominantou a hlavním magnetem je samozřejmě řeka Mirna, která v této oblasti vytvořila spoustu vodopádů a dutých kotelních forem v kamenech a skalách. Na některých místech vytvořila působivé bazénky, které v horkých letních dnech přímo vybízejí k ochlazení.

Do vesničky vede pouze zpevněná cesta, žádný asfalt nečekejte. A také se nedivte, že vás přivítá několik opuštěných zřícenin. Na tomto kouzelném místě se zastavil čas a představuje naprostou oázu pro ty, kteří si na své dovolené chtějí odpočinout od davů turistů a prozkoumat skryté poklady chorvatské přírody.

Bale

Vesnička Bale z kamene vás okouzlí

Tato malá vesnice se opravdu ve většině turistických průvodcích po Istrii nevyskytuje. Městečko Bale najdete na západním pobřeží poloostrova pouhých cca 15 kilometrů od známého a oblíbeného města Rovinj. Pokud vám zrovna nebude přát počasí a budete pomýšlet na krátký a obohacující výlet, vyrazte sem! Přivítá vás úžasná vesnice s nádhernou středověkou architekturou a úzkými dlážděnými uličkami. Budete-li tudy projíždět při svém výletu do Puly, nespatříte na Bale nic zajímavého. Nedejte ale na první dojem, zastavte a projděte si tuto opomíjenou pýchu chorvatské historické architektury, kde to vibruje uměleckým duchem a bohémskou atmosférou.

Istrie nabízí mnoho jiných zajímavých míst. Objevili jste nějaké i vy při svých výletech?

 

levné apartmány Savudrija
Ubytování v Savudriji

Ohodnoťte
Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Čvc 2019, Kategorie : Chorvatsko