Ugljan a Pašman – ostrovy jako stvořené pro letošní dovolenou


ubytování Chorvatsko

Ostrov Ugljan je jedním ze Severodalmatských ostrovů stejně jako Pašman, Sestruj nebo Rivan. Na Pašman vede dokonce z Ugljanu most. Pokud tak budete trávit dovolenou na jednom z těchto dvou ostrovů, máte skvělou šanci poznat i ten druhý. A navíc je to odtud kousek do Zadaru na pobřeží. Proč vás lákáme zrovna sem? Je to jedno z míst, kde můžete zažít krásné a nezapomenutelné chvíle. A to navíc bez davů lidí, hezky pěkně v pohodě. Pojďte se s námi podívat na to, co vám tyto ostrovy mohou nabídnout.

Malebná letoviska ostrova Ugljan si zamilujete

Ostrov Ugljan je tvořen více či méně vesnicemi a malými obcemi. Jeho rozloha je přibližně 50 km² a jeho vnitrozemí je hornaté. Není proto divu, že i tady probíhá život především u pobřeží. Ugljan bývá považován za předměstí Zadaru. Místní běžně jezdí z ostrova do Zadaru do práce a také naopak: lidé žijící v Zadaru, jezdí na Ugljan ve svém volném čase.

Ugljan je oblíbený i mezi turisty. A to především jeho východní část, která má pláže s pozvolným vstupem do moře. Tady najdete všechna oblíbená letoviska, jako je například Ugljan, Lukoran, Poljana, Preko, Kali nebo Kukljica. Všude se nachází skvělé pláže, příjemné restaurace, možnosti vyzkoušet si vodní sporty. Jsou tu také dva ostrůvky Ošljak a Galovac, na které si můžete udělat výlet z městečka Preko.

Západ Ugjanu je pro odvážnější

Západ ostrova je hůře přístupný a turistická letoviska tu nenajdete. Přesto se vyplatí i tuto oblast prozkoumat, i tady totiž můžete narazit na krásná místa ke koupání. A s čím můžete počítat? Že tu rozhodně nebude hlava na hlavě. Naopak, právě tady zažijete příjemnou chorvatskou „divočinu“.

Pašman je místo pro milovníky klidu a krásné přírody

Ostrov Pašman leží jihovýchodně od ostrova Ugljan, z kterého na něj vede most. Zatímco naproti Ugljanu můžete na pobřeží navštívit nedaleký Zadar, tady je to Biograd na Moru, kam v častých intervalech jezdí trajekty, a to pouhých 15 minut. Ostrov Pašman má méně obyvatel než Ugljan a panuje tu obecně větší klid. Má 57 km² a vyznačuje se velmi členitým pobřeží. Nejméně členitá je jeho východní část, kde se nachází hlavní letoviska, jako je Tkon, Pašman, Nevidjane nebo Kraj.

ČTĚTĚ:   Nejpůsobivější silnice v Chorvatsku. Už jste po nich jeli?

Pokud hledáte pohodu, málo lidí, krásnou přírodu a nádherně čisté moře, je tento ostrov určen právě vám.

Nuda vás tu nečeká! Přírodní skvosty Chorvatska jsou za rohem!

Z Pašmanu se můžete vydat na spoustu zajímavých výletů. Kromě Uglajnu a Biogradu na Moru je možné si udělat úžasný lodní výlet na souostroví Kornati, do zátoky Telašćica nebo na Dugi otok. Můžete se vypravit také do Zadaru, pokud budete chtít zažít trochu městského ruchu. Sami ale uvidíte, jak rádi se zase vrátíte do klidu na ostrově.

levné apartmány Ugljan
Ubytování na Ugljanu

Ohodnoťte

One Response to Ugljan a Pašman – ostrovy jako stvořené pro letošní dovolenou

  1. Alena Fořtová

    Dobrý den, dá se blízko přístavu v Zadaru, odkud jede trajekt parkovat? Nechceme jet s autem, dekuji

Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Srp 2020, Kategorie : Chorvatsko