3 chorvatské hrady, které stojí za návštěvu


ubytování Chorvatsko

Chorvatsko má bohatou historii, o čemž svědčí velké množství památek, které tu během své dovolené můžete navštívit. Až budete zase příště lenošit u moře, mrkněte na mapu, jestli náhodou nemáte nějaký hrad nebo zámek ve své blízkosti. Můžeme vám zaručit, že se vždycky bude jednat o pěkný a zajímavý výlet. Přinášíme vám tip na 3 hrady a zámky, které jsou v Chorvatsku jedny z nejnavštěvovanějších.

Trakošćan – z vyhlídkové věže nejslavnějším chorvatským hradem

Když se vydáte do Varaždinské župy, setkáte se tváří v tvář s impozantním a pravděpodobně nejúžasnějším hradem v celém Chorvatsku – Trakošćanem.

Byl postaven ve 13. století původně jako skromná vyhlídková věž a byl součástí chorvatského opevnění. Postupem času věž rozkvetla na majestátní stavbu, která však v 18. století zchátrala. Ve století 19. byla přestavěna na panský dům, který opět chátral, tentokrát vlivem druhé světové války. Až na začátku 20. století se o polorozpadlý zámek začal zajímat stát a uvedl do současné podoby.

Hrad se nachází na nádherném Trakošćanském jezeře a okolo něj je pěkně udržovaný pozemek. Každoročně je navštěvován turisty, kteří o něj jeví stejný zájem jako o hrady evropské. Pozoruhodný zámek, který působí jako z nějaké staré německé pohádky, je ve vlastnictví státu a je domovem stálé expozice obrazů a historických předmětů.

Ozalj – místo spiknutí slavných oligarchů

Vysoko nad řekou Kupa na severu Chorvatska stojí další z působivých chorvatských hradů – Ozalj. První zmínky o něm pochází z roku 1200 a je jedním z nejznámějších fortifikačních systémů svého druhu v Chorvatsku.

Od doby, kdy se z pouhého opevnění stala tato úžasná stavba, si právem hrad Ozalj vydobyl své místo mezi nejnavštěvovanějšími a nejfotografovanějšími chorvatskými hrady. Je pojmenován po městě, ve kterém se nachází. Byl majetkem slavných Frankopanů a dějištěm magnátského spiknutí s cílem vypudit Habsburky z jejich pozice. Díky této historce je Ozalj ještě více přitahován návštěvníky z celé Evropy.

ČTĚTĚ:   I v listopadu Chorvatsko navštěvují desítky tisíce turistů

Až pojedete do Chorvatska autem, udělejte si krátkou odbočku, pokud vám to čas dovolí. Návštěvy tohoto hradu rozhodně nebudete litovat.

Pevnost Klis

Klis – hrad s dokonalými výhledy

Pokud budete svou dovolenou trávit ve Splitu a jeho okolí, určitě si udělejte výlet na středověký hrad Klis. Nachází se 10 kilometrů od Splitu u stejnojmenného městečka. Leží poměrně vysoko, ale nebojte se, vstupní brána je jen několik kroků od parkoviště.

Původní pevnost tu vybudovali již Illyrové a později sloužila jako sídlo chorvatských králů. Hrad Klis najdete ve výšce 223 m. n. m. na vápencovém útesu mezi pohořím Kozjak a Mosor. Je to jedna z nejvýznamnějších pevností v Chorvatsku, která prošla důkladnou obnovou a je navštěvovaná také pro svůj magický výhled do širokého okolí. Projdete si hradby i vyhlídkové věže a pokocháte se nádherným pohledem na Split, moře i okolní krajinu.

Ohodnoťte
Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Lis 2023, Kategorie : Chorvatsko