5 chorvatských jídel hodných MasterChefa. To musíte ochutnat!


ubytování Chorvatsko

Aktuálně běží v televizi oblíbená show MasterChef a tak nás to přimělo k tomu, pozvat vás na ty největší chorvatské gastronomické lahůdky. Pizzu, hranolky a burger si můžete dát všude na světě. My vám přinášíme tipy na unikátní jídla, která byste měli v restauracích na dovolené v Chorvatsku určitě ochutnat. Jinde vám je totiž takhle neuvaří! Jdeme na to.

Jehněčí pečené na rožni

Pokud uvidíte na zahrádce restaurace, jak se tam rožní jehně, neváhejte a vkročte. Nejlepší je právě takové, které vám mistr kuchař odřízne rovnou z roštu. Ale ani pokud se zrovna netočí před vašimi zraky, nepohrdněte! Dobré chorvatské restaurace vás, co se týče jehněčího, nikdy nezklamou! Už se vám sbíhají sliny? A to teprve, kdybyste cítili tu úžasnou vůni tohoto typického a výtečného chorvatského pokrmu! Jehněčí maso je velmi šťavnaté, podává se s pečenými brambory a salátem. Lahodné jehněčí maso pochází například s ostrova Hvar a obecně se říká, že právě jehněčí z ostrovů je vůbec ze všeho nejlepší.

Jehněčí

Brodetto

Brodetto, neboli brodet či brudet je velmi zajímavý pokrm, který je ideální do horkého léta. Je to osvěžující hustá polévka, která se připravuje z nejméně 3 druhů mořských plodů. Základem je rajčatová omáčka, cibule, česnek a bílé víno. Někdy se servíruje s polentou, která je pro Chorvatsko také typická.

Brodetto

Chobotnice pod pekou

Jedná se o chorvatskou klasiku, kterou budete zbožňovat, pokud jste si zamilovali mořské plody a chobotnice. V Chorvatsku se pod pekou připravuje i jiné maso, ale my vám doporučujeme ochutnat pro nás exotickou chobotnici. Jídlo „pod pekou“ se připravuje ve speciálním hrnci s víkem, který je obklopený žhavým popelem, a to v krbu nebo v ohništi. Peče se v něm dohromady maso, brambory a koření. Masíčko je potom úžasně jemné a neztrácí svou šťávu tak, jak se tomu děje třeba u grilování.

ČTĚTĚ:   Slavnosti sv. Michala v Šibeniku

Chobotnice

Boškarin

Netušíte, co se pod tím zvláštním názvem skrývá? Jedná se o tradiční chorvatské plemeno skotu a maso z těchto istrijských volů je považováno za opravdovou delikatesu. Nabízí ho ty nejlepší chorvatské restaurace, takže když do nějaké zavítáte, rozhodně vyzkoušejte. Servíruje se v mnoha podobách – v omáčce, jako steak, s těstovinami nebo jako carpaccio. Někde se s ním můžete setkat v polévce z oháňky. Buďte si jistí, že pokrmy z boškarinu vystřelí vaše chuťové buňky do gurmánského nebe!

Boškarin

Černé rizoto se sépiemi a kalamáry

Možná jste tento pokrm ochutnali v Itálii. Pravdou je, že černé sépiové rizoto není ryze chorvatský pokrm, nicméně je zde velmi rozšířen a oblíben. Vyplatí se ho ochutnat v nějaké lepší restauraci, kde si na jeho přípravě dají opravdu záležet a kde používají kvalitní suroviny. Nezbytnými ingrediencemi kromě čerstvých mořských plodů je olivový olej, česnek, silné červené víno a inkoust ze sépií. Přestože je v tomto jídle obsaženo málo ingrediencí, dá se z tohoto pokrmu vykouzlit opravdová delikatesa, použijí-li se ty nejlepší místní suroviny.

Doufáme, že jsme vás navnadili a některé z těchto opravdu výjimečných jídel v chorvatských restauracích ochutnáte. A pokud nejste zrovna vysazeni na jídlo, dejte si klasické smažené kalamáry, pljeskavicu nebo dobrou pizzu a hlavně si svou dovolenou pořádně užijte!

levné apartmány Chorvatsko
Levné ubytování v Chorvatsku

8 Responses to 5 chorvatských jídel hodných MasterChefa. To musíte ochutnat!

  1. Mata Hani

    Nase peka 🙂

  2. Markéta Richterová

    Ligne na zaru jsou moje nejmilejší. Pak pljeskavica a pasticada.

  3. Vaclav Černy

    Mata Hani Tak tohle vypada nadherne. Hned bych ochutnal.

  4. Mata Hani

    Vaclav Černy to by jste museli přijet k nám do apartmánu, to dělá můj muž 🙂

  5. Vaclav Černy

    Mata Hani Mate sikovneho manzela. Kde mate apartman? Popripade, jestli mate nejake stranky, muzete zaslat. Dekuji.

  6. Mata Hani

    Vaclav Černy děkuji, to on rád uslyší. máme v Rogoznici, fc stránky : Apartmány Oliver Chorvatsko

  7. Vaclav Černy

    Mata Hani Dekuji moc za informaci.

  8. Mata Hani

    Vaclav Černy není zač 🙂

Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Led 2019, Kategorie : Chorvatsko