Korčula


ubytování Chorvatsko

Ostrov Korčula je oddělen od sousedního poloostrova Pelješac v jižní Dalmácii úzkým průlivem. Svou rozlohou je šestým největším jadranským ostrovem. Husté lesy vedly původní řecké osadníky k tomu, že ostrov nazývali Korkyra Melania, tj. Černá Korčula. Na jihu ostrova jsou malé pláže a tiché zálivy, severní pobřeží má několik přírodních přístavů.

V jeskyni Vela Špila poblíž Vela Luky se dochovaly důkazy o prehistorickém osídlení, i když to byli Řekové, kteří se začali zmiňovat o ostrově v 6. st. př. n.l. Jejich nejdůležitější osada byla v místech dnešní Lumbardy. V průběhu dalších let dobyli ostrov Římané, které vystřídali Slované, následně Benátčané, po nich se stala Korčula součástí Dubrovnické republiky a v r.1921 byla začleněna do Jugoslávské federace.Kor

Správním městem je stejnojmenná Korčula, rozkládající se na cípu malého hornatého poloostrova vybíhajícího do moře. Je to typické středověké město s kulatými obrannými věžemi a kompaktním shlukem domů. Ve 14.-16.st. bylo město opevněno hradbami, které se dochovali dodnes. Uspořádání Starého město bylo provedeno velmi chytře. Ulice jsou přizpůsobeny povětrnostním podmínkám tak, aby zabraňovaly větrům proudit do města, aby ráno a večer propouštěly hodně světla, naopak v poledne co nejméně. Dnes velké trajekty přistávají přímo pod středověkými hradbami, takže se z lodi dostanete přímo do nejkrásnější části města. Kromě nich stojí za prohlídku i jejich věže, kterých je několik. Například věž Mořské brány s nápisem z r. 1592 sdělujícím, že Korčula byla založena po pádu Tróje. Náměstí dominuje katedrála sv. Marka, postavená z korčulského vápence, v uličce Depolo lze navštívit údajný rodný dům cestovatele Marca Pola. Nedaleko je barokní kostel význačný vyřezávanou a malovanou stěnou a dřevěnou Pietou.

Na jihovýchodě ostrova leží vesnice Lumbarda, obklopená vinicemi a zátokami. Její podobu ji vtiskli bohatí aristokraté z Korčuly, kteří si zde stavěli svá letní sídla.

ČTĚTĚ:   Dugi otok

Centrem západního konce ostrova je Vela Luka, kde sice nejsou pláže, ale za návštěvu stojí unikátní neolitická jeskyně Vela Špilja.

 

ubytování Korčula
Levné apartmány na Korčule



Ohodnoťte

4 Responses to Korčula

  1. Opluštil Jiří

    Marťo jedeš tam?

  2. Oľga Kmeťová

    pekný ostrov, pravda Jituš?

Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Pro 2014, Kategorie : Magazín