Levná dovolená s dětmi v Chorvatsku


ubytování Chorvatsko

Plánujete rádi letní dovolenou dopředu? Děláte dobře. Získáte tím spoustu času, vybrat si místo přesně podle vašich představ a ceny, kterou jste ochotni za dovolenou zaplatit. Pokud chcete se svými dětmi strávit příjemnou dovolenou u moře, Chorvatsko je vám v tomto ohledu velice nakloněno.

Velmi často je právě Chorvatsko zvolenou letní destinaci pro české rodiny s dětmi. Je to k nám ze všech přímořských států nejblíže a lehce sem dojedete autem. Pokud budete mířit na sever na Istrii, cesta vám může trvat 9-10 hodin a jste u moře. Tím ušetříte spoustu peněz, na rozdíl od destinací, kam musíte letecky. Chorvatsko je levná země a není tak těžké se zde domluvit. A co je nejdůležitější, má překrásné pobřeží, pláže a čisté moře. Vaše děti, stejně jako vy, to tu budou milovat.

brač

Baby-friendly Chorvatsko

Chorvatsko je jako každá jiná evropská země. I tady žijí děti a jsou určitá místa, kde je to pro ně více vhodné a jinde naopak méně. Ve většině větších měst najdete park s dětským hřištěm a to třeba hned vedle kavárny, odkud můžete své děti pozorovat.

Pláže ve větších letoviscích často doplňují atrakce, jako jsou tobogány, skluzavky, možnost půjčení šlapadel nebo pro starší děti třeba kurzy na vodních lyžích (například na ostrově Pag pláž Zrće, u města Novalja). Pokud si nevyberete opuštěnou zátoku na jednom z menších ostrovů, bude určitě na pláži možnost různorodého občerstvení. Ceny v Chorvatsku nejsou nijak přemrštěné, na rozdíl od jiných přímořských států, takže ani vaše peněženka tolik trpět nebude a děti si budou moci dopřát více.

chlapec na pláži

Co se týče jídla, středomořská kuchyně je lehká, zdravá a dobře stravitelná. Téměř všechny restaurace ve větších letoviscích dávají poloviční porce nebo mají dětské menu. Pokud ne, a vaše děti toho moc nesní, jistě vám obsluha ráda přinese malý talíř, na který můžete dát kus své porce svým dětem.

ČTĚTĚ:   Romantika na Valentýna? Do Dubrovníku!

I pokud jedete s malými dětmi, které mají svůj vlastní jídelníček, nemusíte se ničeho obávat. V prodejnách s potravinami je široký výběr produktů pro děti, takže není nutné s sebou cokoliv vozit, pokud se nejedná o nějakou speciální výživu.

V obchodech seženete i veškeré dětské hygienické potřeby a lékárny zde fungují stejně jako v České republice.

Ideální destinace pro děti

S dětmi samozřejmě můžete jet kamkoliv a všude si to jistě s vámi užijí. Jsou však určité destinace, které jsou pro děti jako stvořené. Je to například ostrov Pag, který nabízí spoustu písečných pláží. Je to písečná pláž v Potočnici, Planjka ve Staré Novalji nebo pláž v Povljaně. Na ostrově Hvar najdete písčito-oblázkovou pláž v letovisku Ivan Dolac a na ostrově Brač je to písečná pláž Lovrečina. Také Orebić má krásné pláže písečné.

Nemusíte zoufat, pokud vaše oblíbené místo, kam chcete se svými dětmi jet, nemá pláž z písku. Oblázky a kamínky mají také něco do sebe a děti si s nimi vyhrají. Jen si pro ně pro jistotu sbalte gumové boty do vody, abyste předešly případnému zranění. Dětem se tak bude lépe běhat a dovádět.

děti na pláži

Pokud pojedete do jižní části Chorvatska, doporučuje se přenocovat v oblasti Plitvických jezer, které si tak v mezičase budete moci prohlédnout.

Co se týče chorvatských ostrovů, čím dál častěji se jezdí na Cres, Krk, Rab, Pag, Brač, Hvar a poloostrov Pelješac, jejichž výhodou krátká vzdálenost od pevniny a dobrý dostupnost. Také se doporučují ostrovy jako Korčula, Vis, Lošinj, Silba, Susak a další vzdálenější ostrůvky od pobřeží, kam se dostanete pouze trajektem.

Levné ubytování

Největší položkou kromě cesty tradičně bývá ubytování. Pro rodiny s dětmi je velice výhodné ubytování v soukromých apartmánech. Tento druh ubytování je v Chorvatsku velmi rozšířen a pokrývá celou zemi i ostrovy. Nebude tak problém najít vhodné ubytování pro vás a vaši rodinu na místě, které si vyberete. Ubytování v soukromí je o poznání levnější než v hotelu, navíc zde máte možnost sami si vařit. Oproti kempu navíc přináší komfort.

ČTĚTĚ:   TOP destinace Chorvatsko 2015 - nejlepší místa v Chorvatsku

ubytování Chorvatsko

Ubytování v soukromí může mít několik podob. Nejčastěji využívanou formou bývají apartmány, které zpravidla mají jednu nebo dvě ložnice, vybavenou kuchyni, sociální zařízení a často také terasu nebo balkon. Samozřejmostí bývá možnost parkování zdarma.

Na dovolenou autem

Jak již bylo zmíněno, dovolená, na kterou se můžete vydat vlastním autem, vás vyjde na mnohem méně peněz. Za obě cesty dáte dohromady cca 9000 Kč včetně poplatků. (Pokud pojedete například jen na Istrii, bude to mnohem méně). Za apartmán zaplatíte přibližně 15 000 Kč na 2 týdny a pokud si budete většinou vařit sami, nedáte za jídlo v restauracích více než 6000 Kč za dva týdny. Dovolená na dva týdny vás tak může vyjít na polovinu, než co byste jako čtyřčlenná rodina utratili v jiných evropských přímořských lokalitách.


levné apartmány Pag
Ubytování na Pagu

Levná dovolená s dětmi v Chorvatsku
4.8 (95%) 4 hlas[ů]
Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Pro 2016, Kategorie : Chorvatsko