Chorvatská rakie (rakija)


ubytování Chorvatsko

Čeští turisté se rádi chlubí znalostí nejrůznějších nápojů, které ochutnali v jednotlivých zemích a případně si dovezli domů na ukázku. Za zimních večerů si pak připomínají letní dovolenou při sklence něčeho ostrého, které jim u moře tak chutnalo. Lahev s místním lahodným mokem může být i velice vhodným dárkem, ze kterého mohou mít radost příbuzní nebo známí.

Každý většinou zná nejpopulárnější pití v různých zemích. Tak například Řecko a ouzo jde dohromady stejně jako moravská slivovice, francouzský calvados či ruská vodka. Chorvatsko patří mezi nejnavštěvovanější země našimi turisty. A není zřejmě nikoho z nich, kdo by neznal populární a oblíbený nápoj Chorvatů, kterým není nic jiného, nežli rakije.Rakija

Rakije je pojmem, na který nedá žádný Chorvat dopustit. O rakii dovedou vykládat spoustu času a hlavně ji rádi popíjejí při nejrůznějších příležitostech. Zajímavostí ovšem je, že když se zeptáte, co je to rakie, nikdo neumí tento název specifikovat. Rakije je totiž souhrnné jméno pro nejrůznější ovocné pálenky, které jsou typické pro Balkán a pro Chorvatsko obzvlášť. Rakie není jen chutným nápojem, kterému Chorvati holdují. Její používaní v přiměřeném množství má i léčivé účinky. Zejména lidé s trávícími a zažívacími potížemi mohou potvrdit tuto starou zkušenost. Využít této skvělé pálenky lze ovšem i zevně, například na otevřené rány nebo ekzémy, či k mazání kloubů. Nejčastěji se však rakie užívá při nachlazení a pochopitelně jako oblíbený nápoj při významných rodinných událostech.

Historie rakie je bohatá, ale stačí říci krátce, že s destilací začali prvně Arabové snad v 10. století. Na samotném Balkáně se tento proces objevil asi ve 14. století. Základem výroby rakie je destilace, kdy se z ovoce odděluje uvolňuje v podobě páry alkohol. Pára se ochlazováním přeměňuje opět do kapalného stavu. Kvalita a chuť výsledného produktu je dána použitou surovinou, kterou mohou být hrušky, meruňky, hroznové víno, ale nejobvykleji jsou jimi švestky. V jednotlivých oblastech se používá místní ovoce a podle toho získává pak rakije i svůj lokální název. A tak se pod pojmem rakije můžete setkat s názvy jako loza, travarica, mastika, hruškovice i slivovice. To vše je chorvatská rakije ! Příprava rakije

Chorvatská rakie (rakija)
3.8 (75.38%) 13 hlas[ů]
Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Srp 2013, Kategorie : Chorvatsko, Magazín