Chuť a vůně Dalmácie


ubytování Chorvatsko

Ne nadarmo patří středomořská kuchyně k nejoblíbenějším kuchyním světa. Pokrmy se kterými se setkáte v Chorvatské Dalmácii, vám v paměti utkví navěky.

Řadíte-li se k fanouškům jadranských chutí, návštěva Dalmácie pro vás bude dozajista nezapomenutelným gurmánským zážitkem. Tento chorvatský region se totiž pyšní řadou chutných tradičních regionálních jídel. Mezi ty nejznámější patří třeba

Dalmatinski soparnik, což je taková chorvatská variace na italskou pizzu.

soparnik

soparnik


Dále gregada, velmi chutná polévka z mořského ďasa
gregada

gregada


nebo dagnje na buzaru což jsou čerstvé slávky na bílém víně, s olivovým olejem, česnekem a drobky chleba.
dagnje

dagnje


Pravá dalmácká kuchyně saozřejmě nešetří čerstvými bylinkami, kterých roste všude plno. Typická je zejména levandule, rozmarýn, šalvěj či oregáno.

Jelikož Dalmácie se nachází na jadranském pobřeží, není zde nikdy nouze o čerstvé ryby. Ty seženete téměř v každém městečku na rybím trhu, v chorvatštině zvaném peškarija. Při jeho návštěvě se rozhodně vyplatí si ráno přivstat, neboť rybáři loví zpravidla v noci a ráno na vás čeká nejlepší výběr čerstvých ryb.

peškarija

peškarija


Jako dezert po výborném jídle nezapomeňte ochutnat třeba hrapačušu, lahodný koláč s medem a vlašskými ořechy.
hrapačuša

hrapačuša


apartmány Omiš
Levné apartmány v Omiši

2 Responses to Chuť a vůně Dalmácie

  1. Zdeňka Herbová

    už se těším …………….

Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Kvě 2016, Kategorie : Aktuality z Chorvatska