Gastroturistika napříč Chorvatskem 1. díl


ubytování Chorvatsko

Ti kdo navštěvují Chorvatsko pravidelně nebo zde byli alespoň jednou, určitě znají a
ochutnali masovou specialitu PRŠUT.
Pršut je hvězda Jadranu. O tom není pochyb.
Pršut z ostrova Krk se pyšní ochrannou známkou. Ideální podmínky pro jeho zrání mu
vytváří suchý vítr bóra, který zde vane.
Dalším výborným pršutem je ten z Istrie. Je neuzený, pouze sušený po celý rok větrem bóra s přidáním pepře, bobkového listu a česneku. Podle místního receptu se smí vyrábět pouze na Istrijském poloostrově.
chorvatský pršut
Následuje pršut, který nedávno získal ochrannou známku EU. Je to Drnišský nebo-li královský pršut. A proč královský? Protože byl podáván při korunovaci královny Alžběty II. v roce 1953. Kromě jiných, má také ochrannou známku pršut Dalmatský. Získává se kombinací sušení a uzení. A kromě mořské soli nejsou povoleny žádné jiné přísady.

Další dobrotou pro milovníky masných výrobků je KULEN.
Je to druh salámu nebo chcete -li pikantní klobásy. Vyrábí se většinou ve vnitrozemí
Chorvatska. Vepřové maso, červená paprika a česnek, to jsou jeho hlavní ingredience.
Kulenu existují dva specifické druhy.
kulen
Baranjský kulen, jehož výroba byla ovlivněna Maďarskem, je známý svojí pikantní chutí česneku, pepře a pálivé papriky. Má standardizovaný oválný tvar a hmotnost 0,80 kg. Jako první také získal ochrannou známku EU.
Bývá oblíbeným předkrmem na svatbách nebo výjimečných oslavách.
No a tím druhým je kulen Slavonský. Mimochodem také vlastní ochrannou známku.
Slavonský kulen je tučnější, díky tomu, že obsahuje navíc slaninu. Dokonce se říká, že do podomácky vyráběného slavonského kulenu někteří přidávají i kapku rakije.

No a aby nepřišli zkrátka také milovníci sladkého, nabízí Chorvatsko i sladké specialitky.
Pokud máte rádi rakiji, mohl by vám zachutnat smokvenjak. Je to druh koláče, chcete li,
který se vyrábí ze sušených fíků (smokve), vlašských ořechů, mandlí a nějakého aroma. Směs se suší na větru nebo v troubě a většinou se k tomu popíjí právě rakije.
smokvenjak

Další sladkou dobrotou jsou fritované kroštule nebo fritule. Kroštule je křehké těsto vykrajované a fritule jsou malé koblížky.
kroštule a fritule

Nebesky dobrou specialitou z Dalmácie je paradižet. Desert má tekutý základ což je mléko a vařené vaječné žloutky. Do tohoto základu se přidají malé knedlíčky ze šlehaných bílků a cukru. Takové malé nadýchané obláčky.
paradižet

No a jednou z nejznámějších specialit na Jadranu je rožata. Je to vlastně takový sladký karamelový pudink, ozvláštněný růžovou vodou.
rožata

Nejlepší z dortů je Skradinský dort. Taková malá inspirace vídeňského sachru. Marmeláda je nahrazena medem a je tam spousta ořechů a téměř žádná mouka. Ochucen je likérem z okvětních lístků a poleva je jak jinak než čokoládová.
Skradinský dort

Je toho samozřejmě mnohem a mnohem více, co nám kuchyně Chorvatska nabízí. Tohle byla jen malinká ochutnávka slaného a sladkého.
Rozhodně stojí za to přijet a ochutnávat. Věřte, že je z čeho vybírat.

levné apartmány Crikvenica
Ubytování v Crikvenici

Gastroturistika napříč Chorvatskem 1. díl
5 (100%) 1 hlas[ů]
Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Lis 2019, Kategorie : Aktuality z Chorvatska