Kuchyně a jídlo v Chorvatsku


ubytování Chorvatsko

Chorvatská kuchyně, potažmo přímořská či mediteránská, je ovlivněna především Italskou a Tureckou gastronomií.
V restauracích většinou najdete na jídelním lístku rizoto (rižot) a brodet, což je směs brambor, rajčat a několika druhů ryb. Těžko říci, co to vlastně je. Nám to připadá jako hustá polévka. A myslím, že to také pochází právě z Itálie. Mimochodem ochutnala jsem letos v létě a bylo to famózní.
brudet
Z té Turecké kuchyně pocházejí různé závitky a hlavně čevapčiči a ražniči. Nechybí na žádném jídelním lístku.
Já nikdy nevynechám pljeskavicu. Masová placka z mletého jehněčího a vepřového masa. Podotýkám, že to není náš karbanátek. Není v ní strouhanka a je pečená na roštu.
Jak k pljeskavici, tak i k čevapčiči se podávají většinou hranolky, ajvar (zeleninová směs), cibule a samozřejmě bílý chléb ( kruh) nebo placka (lepinja).
pljeskavica
Další specialitou přímořské kuchyně je jehněčí maso, ve velké většině připravované na rožni.
Také telecí maso má své místo v Chorvatské gastronomii. Peče se pod pekou. Maso se na kousky nakrájené uloží na velkou pánev, která se položí na horký popel a přiklopí se právě pekou, železným poklopem jako zvon. Pod ním se maso dusí.

Oblíbené jsou také různé guláše, které se většinou podávají s těstovinami nebo s noky. Další příloha je také polenta. Uvařená kukuřičná kaše, která se horká rozetře na plech a po vychladnutí se může krájet a smažit jako příloha ke gulášům. Ve vnitrozemí se připravují guláše hodně z lovné zvěře. Kančí nebo srnčí či jelení.
Připravuje se i drůbeží maso, ale ne v takové míře jako u nás.

No a samozřejmostí v Chorvatsku jsou ryby a mořské plody. Ty se připravují většinou na grilu, následně posypané petrželí a česnekem a zalité olivovým olejem. Častá příloha k rybě je blitva ( mangold ). Je to něco jako náš špenát.
V přípravě ryb jsou všichni muži v přímořské oblasti specialisté. Ryby zkrátka umí dokonale.
Já osobně miluji také girice. Malinké rybičky fritované celé.
Teda při prvním setkání s nimi jsem chtěla odlamovat hlavičku, ale místní se mi smáli a naučili mě, že se musí jíst celé jako čipsy. Jednoduše přímo čerstvě nalovené se jen prosypou hladkou moukou a fritují se. Solit se nemusí, protože se neoplachují a tudíž mořská voda dodá soli dost. Vynikající.
girice
K rybám, ale i k masu se podává hodně zeleniny nebo zeleninových salátů. Saláty jsou ochucené vinným octem a samozřejmě olivovým olejem.

No a nesmíme opomenout také dezerty. Chorvaté všeobecně milují palačinky. Skoro na každé promenádě u moře najdete prodavače palačinek, které vám připraví přímo před vašima očima na velké kulaté plotýnce. Nesmaží se. Tenoučké těsto se naplní různými marmeládami nebo ořechovou směsí. Koupit se dají i připravované se slanou náplní.

V cukrárnách najdete spoustu dobrot. Hodně známý je zákusek krempita. Listové těsto naplněné krémem vařeným ze žloutků a mléka, navrch zdobené šlehačkou. Většinou jsou zákusky hodně plněné různými krémy nebo sněhem z bílků a jsou velmi vysoké. Nechybí také baklava. Je to sladký zákusek z listového těsta, který plave v cukrovém sirupu. Také pozůstatek Osmanské gastronomie.
krempita
No a samostatnou kapitolou je zmrzlina ( sladoled). Těch druhů je nepřeberné množství a cukráři se vyžívají v tom, jak vám ji naservírovat. Velikost kopečků se s těmi našimi opravdu nedá srovnávat. A ta chuť…

Doma místní ženy pečou většinou různé koláče s jablky nebo ořechy.
Pokud přijdete na návštěvu jen tak poklábosit, nabídnou vám domácí většinou sýr a pršut, jako malé pohoštění k vínu či rakiji. Sýr většinou samozřejmě paški (ovčí specialita z ostrova Pag) a pršut domácí. Je to studeným vzduchem sušená vepřová kýta.
Nasolená kýta se většinou zavěsí někam na půdu, kde proudí vzduch a suší se 12 – 18 měsíců.
Podává se velmi jemně krájená.
paški sýr a pršut
Ale co je pro přímořskou kuchyni přirozené, je strava v létě lehká, hodně zeleniny, ryby, pokud polévka, tak vývar s malým množstvím zavářky a méně masa. Prostě v létě je horko, tak organizmus nezatěžují hutnou stravou. Tu si nechávají na chladné zimní dny, kdy potřebují doplnit energii. V zimě se vaří hutnější polévky, přidávají se do stravy fazole nebo hrách a všeobecně se jí více masa s omáčkami.
Rozhodně až pojedete do Chorvatska, nezapomeňte ochutnávat místní stravu. Stojí to za to.


levné apartmány Chorvatsko
Levné ubytování v Chorvatsku

Kuchyně a jídlo v Chorvatsku
Ohodnoťte
Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Lis 2018, Kategorie : Aktuality z Chorvatska