Kulinářské hody v Chorvatsku


ubytování Chorvatsko

Díky geografické poloze země je chorvatská kuchyně velmi ovlivňována regionálními rozdíly. Například na Istrii se s velkou pravděpodobností setkáte téměř na každém kroku s italskou kuchyní. V Dubrovníku zase pocítíte velmi silně orientální nebo řecké vlivy.

122Úplně jiné je to ve vnitrozemí, zejména v horských oblastech, které jsou pověstné skvělou a tradiční přípravou jehněčího masa nebo zvěřiny. Kuchaři na pobřeží Jadranu a na ostrovech se zaměřují na pokrmy z ryb a dalších mořských plodů. Pokud se týká různých sladkých dezertů, jako jsou například palačinky, štrůdl a další, jsou na nich většinou patrné rakouské stopy.

Na Istrijském poloostrově je sice patrný vliv italské kuchyně, ale zároveň zde najdete mnoho místních specialit. Jedna z nejznámějších je polévka Istarska Supa, která se připravuje z červeného vína, olivového oleje a osmaženého chleba. Ve vnitrozemí se hodně podává Meneštra, která se více než lehké italské Minestrone podobá hutné zeleninové směsi. Istrie je pověstná výskytem vzácných lanýžů, takže si zde nenechte ujít skvělou pochoutku, kterou jsou Pasta a tartuffi (lanýži plněné taštičky).

Další z mnoha dobrot oblíbených nejen vegetariány jsou Frittelle istriane (istrijské palačinky), které jsou plněné směsí z vajec, ricotty a grapy. V lesích severovýchodně od zálivu Kvarner je mnoho hub, proto je tento region známý svými houbovými specialitami. Podél pobřeží najdete mnoho restaurací, které velkými venkovními grily zkoušejí nalákat co nejvíce hostů. Často tak můžete vidět otáčející se sele či jehně opékané nad rožhaveným dřevěným uhlím celé hodiny.

Typickými dalmáckými pokrmy z masa jsou oproti tomu Pašticada, v bílém víně vařené hovězí, nebo jehněčí polévka Jagječka corba. Národním jídlem Chorvatů je pršut, což je uzená šunka, která se pojídá jako předkrm při každé příležitosti. V jižní Dalmácii se můžete setkat s Musakou, což jsou lasagne s mletým masem a lilkem. Na ostrově Pag musíte ochutnat kořeněný ovčí sýr Paški sir, na Krku jsou specialitou Bašcanske šurlice, čili nudle s místním sýrem.

ČTĚTĚ:   Pelješac - základní údaje
Ohodnoťte

2 Responses to Kulinářské hody v Chorvatsku

  1. Jana Malíková

    Už se nemůžu dočkat 😀

Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Bře 2014, Kategorie : Magazín