Na pršut i do Chorvatska


ubytování Chorvatsko

Řekne-li se pršut, většina z nás si samozřejmě vybaví velmi chutnou vzduchem sušenou šunku, která je spjata s Itálií. Mnohem lepší geografické zařazení by však bylo do oblasti středomořské. A jelikož právě zde se nachází také Chorvatsko, můžeme tuto pochoutku vyzkoušet i tady. Konkrétně je třeba zamířit na ostrov Krk, který jako první chorvatské místo získalo ve spojení s touto delikatesou registraci známou pod názvem „chráněné zeměpisné označení“. Tato ochrana má samozřejmě jeden hlavní cíl, kterým je nejenom propagovat daný produkt v rámci EU, ale v rámci stejného území zamezit tomu, aby vznikaly různé padělky – často nedokonalé chuti, vzhledu i vůně.
prsut-chorvatsko

V čem je pršut z ostrova Krk tak unikátní

Důvodem pro udělení této registrace byla samozřejmě nejenom dlouholetá tradice, ale také unikátní postupy. Základem je kvalitní vepřová kýta, která je naložena do mořské soli a unikátní směsi koření. Dále už hraje hlavní roli jenom vzduch, na kterém je tato pochoutka sušena a postupně zraje. Vše bez jakéhokoliv uzení nebo umělého vytváření vysokých teplot. Takto je maso sušeno po dobu jednoho ruku a teprve poté se může dostat na talíře jak místním gurmánům, tak samozřejmě i turistům, kteří chtějí tuto pochoutku ochutnat. Nutno samozřejmě i říci, že dané receptury jsou považovány za původní a stále neměnné. I to má velký podíl právě na kvalitě tohoto produktu.
prsut

Rozhodují také dovednosti a zkušenosti

Velmi důležité v rámci samotného procesu výroby je i zkušenost a dovednost, jelikož špatně vybraný postup může vést ke kažení masa a tomu, že neprobíhají klasické procesy zrání. Tím trpí hlavně řada různých výrobků, které nemají tak dobrou tradici, nebo nepoužívají tak prvotřídní příměsi v podobě soli a koření.

Samozřejmostí je, že pršut je z ostrova distribuován nejenom do dalších měst v zemi, ale i po celé Evropě. Pokud ale nechcete být ochuzeni o zážitek ochutnat ho přímo v místě, kdy vzniká, je tou nejlepší volbou navštívit právě ostrov Krk. A že je produkt skutečně unikátní, to dokazuje i to, že EU takto označila zatím jenom okolo 1 000 výrobků z celé Evropy.

ČTĚTĚ:   Recenze: Penzion Ribár - CHVÁLA NA RIBÁR


ubytování Krk
Levné apartmány na ostrově Krk

Ohodnoťte

2 Responses to Na pršut i do Chorvatska

  1. Radim Filák

    nevím proč ale tohle mi zrovna nechutná, ale vůbec 🙁

  2. Jana Malíková

    Zrovna včera jsem ho ochutnala a moc mi teda nechutnal. Možná v Chorvatsku je lepší, posoudím v létě 🙂

Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Kvě 2015, Kategorie : Chorvatsko, Magazín