Plody moře a jiné maso


ubytování Chorvatsko

Nabídka chorvatských ryb a dalších plodů moře je široká. Výborných chodů je celá spousta, ze které lze vybrat například relativně prosté, ale chutné jídlo, kterým je rybí rizoto.

Dává si ho mnoho turistů, neboť je levné a přitom syté. Chorvati dávají rádi vyniknout vlastní chuti ryb, a proto zde nejsou příliš rozšířené komplikované omáčky, kterými je tak vyhlášená například francouzská kuchyně. Většina jídel se připravuje na grilu, jak Chorvati říkají – na žaru. Další úpravou je vaření, čili jídla na lešu nebo u pečinici – pečená jídla. Nejlepší ryby se prodávají na váhu a v exkluzivních restauracích vám je přinesou ukázat ještě před samotnou přípravou. Mezi typické jadranské ryby patří list (mořský jazyk), kovač (pilobřich) a oslič (štikozubec).

obalaVelmi oblíbení jsou korýši, jejichž kvalita je vysoká, hlavně kolem poloostrova Pelješac a města Ston. Za ochutnání stojí obrovské ostrige (ústřice) nebo dagnje (slávky). Velmi lahodný je jastog (humr), který je však v porovnání s ostatními jídly poměrně drahý. Škampi (krevety) se často podávají celé a grilované.

Maso se na pobřeží konzumuje jen grilované hovězí a vepřové. Ve vnitrozemí je nabídka nesrovnatelně širší. Na kopcích mezi pobřežím a Záhřebem je množství malých restaurací, které se specializují na jehněčí a vepřové na rožni. Podle šťavnatého selátka nebo jehněte pomalu se otáčejícího nad žhavými uhlíky snadno poznáte, která restaurace má právě otevřeno. Tato tučná dobrota se většinou podává pouze s chlebem a prostým salátem.

Rychlé občerstvení je zastoupeno čevapčiči, což jsou kořeněné masové kuličky, většinou podávané se salátem a chlebem. Jako rychlý a sytý oběd je to výborná volba.

V oblasti chorvatského záhoří severně od Záhřebu se projevuje vliv rakouské kuchyně, kde se to na jídelních lístcích hemží nejrůznějšími schnitzely. V Záhřebu mají vlastní variantu řízku zvanou zagrebački odrezak, což je vepřová kapsa plněná šunkou a sýrem. Ve Slavonsku na východě je zase cítit vliv kuchyně maďarské, především častým používáním pálivé papriky a hutných jídel gulášového typu.

Ohodnoťte
Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Pro 2014, Kategorie : Magazín