Chorvatsko nabízí celou škálu dobrot, které je dobré ochutnat nebo si je dovézt domů ať už pro sebe nebo jako dárek pro své blízké.
Začnu ovocem a zeleninou. Ta chuť je totiž vynikající díky silnému slunečnímu svitu.
Rajčata jsou úplně jiné chuti než ta kupovaná v supermarketu. A těch druhů…
Melouny, čili lubenica, jsou bezkonkurenční.
Co je vynikající, jsou fíky, chorvatsky smokve. My většinou známe jen ty sušené, ale čerstvé, právě utržené ze stromu, to je jiná liga. Mimochodem vynikající je také džem z fíků.
V Dalmácii také vidíme v zahradách citrusy. Hlavně mandarinky a citrony. Nejlepší mandarinky se pěstují v okolí řeky Neretvy na jihu Dalmácie. Ty můžete najít i na pultech našich supermarketů.
No a samozřejmě spoustu druhů hroznového vína a granátová jablka.
Potřebujete koření? Skoro u každého domu a zahrady najdete keře nebo i celé živé ploty z rozmarýnu a bobkového listu. Stačí utrhnout větvičku.
Olivy, neboli masline. Další produkt, kterému se v Chorvatsku daří. Lisují z něj výborný olej, který je hodnocen jako nejlepší na světě – hlavně ten z Istrie.
Koupíte jej skoro v každém obchodě, ale nejlepší je z trhu nebo přímo od domácích.
V obchodech najdete také různé pasty z oliv.
Další dobrota, kterou je proslavena zejména Dalmácie, je sýr z ostrova Pag (Paški sir). Lahůdka.
Sýr se vyrábí zejména z ovčího mléka, ovečky spásají různé bylinky a sýr z tohoto mléka je velmi kvalitní. Prodává se v různých sortách, podle toho, jak dlouho se nechává zrát.
Ano, je trochu dražší, ale pokud jej koupíte jako dárek, určitě budete pochváleni. Vždyť také získal několik prestižních ocenění.
Určitě také ochutnejte kávu připravovanou v džezvě. Chorvaté už při přípravě kávy do ní dávají trochu cukru, aby zkaramelizoval a káva tak dostává skvělé aroma. Bývá silnější, tak si dejte pozor, kolik jí vypijete. No a ke kávě je velmi dobrý zákusek krempita. V listovém těstě vysoká vrstva pudinkového krému a šlehačky. Mňam.
Pokud zajdete do restaurace, nezapomeňte ochutnat ryby. Ty umí Chorvaté velmi dobře připravit. A také různá masa na grilu, pečené sele nebo jehně a pljeskavicu. To je mleté maso, tvarované do placky a grilované. Není to ale karbanátek, jak si můžete myslet. Strouhanku tam nenajdete a obsahuje jehněčí maso. Podává se s hranolky, chlebem a Ajvarem nebo také v pečivu lepinja.
Mimochodem ajvar je také specialitka. Vyrábí se z pečených paprik a lilku. Přidá se koření, vše se pomele, povaří a následně zavaří do sklenic, aby bylo co mlsat k masu v zimě.
Také dobrý dáreček. Najdete ve všech obchodech, dokonce už i v některých českých.
Nesmím zapomenout na sušenou kýtu, tzv. pršut. Ten ochutnat nezapomeňte. Nakrájený na velmi tenké plátky je skvělý. Vyrábí se sušením celých vepřových kýt nejlépe jen tak na vzduchu. Slaný mořský vzduch odvede skvělou práci.
Známý je také Slavonský kulen, což je suchý salám vynikající chuti.
Dobrým dárkem také bývá nějaký likér. Zadarská Maraska, vyráběná z višně, Orahovac ze zelených vlašských ořechů nebo tradiční domácí rakije, která se vyrábí z hroznů.
A na závěr samozřejmě ochutnejte zmrzlinu čili sladoled. Těch druhů a velikosti kopečků se nemůžete nabažit.
Nelze vyjmenovat vše, co Chorvatsko nabízí a tak přijeďte a ochutnávejte! Stojí to za to.
Levné ubytování v Chorvatsku
Apartmani Tribunj-Biserka
apartmány
kapacita osob: 2-16
cena lůžka od: 7 Eur
k moři: 500 m
Ličky sýr a ličky pršut.
Ličky brambory ve slupce. Kvalita Bio.
Ličky pekmez – švestková povidla – kvalita Bio.