Znáte to, chcete jet na dovolenou, ale nejhorší je vybrat destinaci, která se bude líbit všem.
Po dlouhých rozvahách jsem vybrala Chorvatsko. Velmi lákavé je celé Jadranské pobřeží s více než tisíci ostrovy. Města se pyšní bohatou historií a památkami světového významu. Za všechny uvádím Dubrovník, Trogir, Plitvice, Makarska. Je zde mnoho národních parků, přírodních parků, hor a jezer. K nejznámějším jezerům patří Plitvická jezera – je soustava jezer ve vápencové krajině, kde se natáčel i můj oblíbený Winetou. Na každého Čecha zapůsobí rozsáhlé olivové háje, vavříny, cypřiše, agáve, palmy, cesmínové duby, levandule a nekonečné vinohrady, kterých je v Chorvatsku velké množství.
Co je pro mne obrovská výhoda, že se česky domluvíte skoro všude a panuje tu pověstná pohostinnost a vstřícnost zdejších obyvatel.
Do Chorvatska se dá jet nejen autobusem či vlastním autem, ale dá se jet také vlakem nebo letět letadlem. Podle toho, jak kdo zvládá cestování a jaké má finanční možnosti.
Ubytování v Chorvatsku se v posledních letech docela dost změnilo. Přibývá služeb, zvyšuje se standard, rozšiřují se možnosti ubytování. Stále nejžádanějším zůstávají apartmány v Chorvatsku tj. soukromé ubytování v rodinných domech. Velmi příjemným ubytováním jsou malé rodinné hotely, které nabízejí svým klientům různá zaměření – na místní gastronomii, wellness, nebo jakýkoliv druh sportu. Pro lidi, kteří rádi cestují s karavany nebo milují romantiku va stanech, jsou tu i kempy a autokempy. Chorvatsko nabízí i specifická ubytování – na ostrově, na majáku, na lodi, v horách nebo na farmách.
Co se týká pití, dominuje zde chorvatská kořalka – rakije. Chorvaté ji rádi doporučují na dobré trávení, sami ji používají jako lék na cokoli. Za zmínku rozhodně stojí i chorvatská vína – Prošek, Vranac, Dingač, Malvazija…
Co se týká chorvatské kuchyně, ta je velmi různorodá. Každý region má své vlastní speciality, které byste měli ochutnat. Nejlépe je zkusit zajít do malých rodinných podniků (gostionice nebo konoby), kterých je v Chorvatsku spousta a k ochutnání tradičních jídel jsou ideální. Pokud se rozhodnete stravovat na promenádě, dostanete klasická jídla mezinárodní kuchyně. Pokud se pídíte po chorvatském národním jídle, zkuste sušenou šunku pršut. Jedná se o syrovou šunku, která se suší na vzduchu a pak udí. Většinou se podává s ovčím sýrem a olivami. Nejznámější polévkou je maneštra. Jedná se o zeleninový vývar z brambor, fazolí, zeleniny a z kukuřice. Vzhledem k poloze Chorvatska, nejlépe si pochutnáte na rybích specialitách a různých darů plodů moře, z kterých se vaří různé guláše, a podávají se s kukuřičnou polentou. Ať už se jedná o ústřice, langusty, humry nebo úplně čerstvé krevety, lehce opražené na domácím olivovém oleji a k nim podávané čerstvě napečené nadýchané bílé bagety. Na Istrii můžete ochutnat pochoutku, kterou jinde v Chorvatsku nenajdete, Jedná se o lanýže. Tato exkluzivní houba dosahuje ceny až 3000 eur za kilo. Nejvzácnějšího bílého lanýže rostou pouze v lesích u městečka Motuvun ve vnitrozemí. Delikatesou je například kozí sýr s lanýži, těstoviny s orestovanými lanýži nebo omeleta s lanýži. Dalším zážitkem jsou už vyhlášené ústřice z Limského kanálu. Pokud jste milovníky sýrů, zajeďte si do Dalmácie. K těmto sýrům se nejvíce podává pršut, což je vyuzená šunka, sušená na větru. Mezi nejznámější chorvatská jídla patří pašticada, což je dušený pokrm z hovězího masa nebo žgvacet, to je guláš připravovaný ze slepice. Velmi známým pokrmem je i čevapčiči, což jsou masové válečky z velmi kvalitního masa, které je namícháno z hovězího, vepřového a jehněčího. Maso se musí třikrát umlít se solí a kořením, potom se ugriluje. Dobré a levné jídlo jsou rizota a špagety.
Chorvatská pobřeží Jadranu jsou navštěvovaná celoročně, nejlepší období pro návštěvu je ale od dubna do října. Na jaře je zde více dešťových srážek a teplota vody bývá nižší. V letních měsících je Počasí v Chorvatsku nejteplejší, teplota vzduchu vystupuje až ke 40 °C a teplota vody se pohybuje okolo 25 °C. V září a říjnu je počasí v Chorvatsku většinou ještě dosti stálé a moře teplé. Turistická sezóna začíná již v květnu, graduje někdy na přelomu července – srpna a končí zhruba v polovině září.
Chorvatsko nabízí spoustu vyžití jak pro rodinu, tak pro sportovní nadšence. Rodinky mohou trávit odpoledne výlety na lodích na některý z ostrovů, které lemují pobřeží. Za zmínku stojí určitě stojí mnoho národních parků a Chorvatsko je také rájem pro cyklisty a nabízí mnoho cyklistických tratí, které čekají, až je sportovní nadšenci projedou. Pokud stále ještě váháte, kam na dovolenou, určitě zvolte Chorvatsko!
publikováno: Srp 2011, Kategorie : Chorvatsko