Rybářské městečko Petrčane – průzračné moře, planika a slavný Nin


ubytování Chorvatsko

Léto je v plném proudu a moře pro mnohé daleko. Vypravte se do chorvatského městečka Petrčane a užívejte si jeho průzračných vln i vydatných paprsků slunce!

Toto rybářské městečko najdete v těsné blízkosti moře ve stejnojmenné zátoce. Rozkládá se v severní Dalmácii, 15 kilometrů severozápadně od Zadaru, centra této oblasti. Malebné přímořské městečko Petrčane si velmi rychle získalo svou oblibu průzračně čistým mořem, upravenými plážemi, nedotčenou okolní přírodou, ale také zde nabízeným společenským i kulturním vyžitím.

Průzračné moře, jemný písek

Pokud si chcete dovolenou užít aktivně, právě v Petrčane si můžete vybrat ze široké nabídky sportovních aktivit, které vám zajisté přinesou řadu nezapomenutelných zážitků. S rozhledem do zdejší krásné přírody si zřejmě budete nejlépe užívat různých vodních sportů, jejichž přidanou hodnotou pro vás bude právě průzračně čisté moře omývající pláže s jemným pískem. Petrčane disponuje skvělými podmínkami také pro míčové sporty. Zahrát si tu můžete různé míčové hry včetně klasického i stolního tenisu. O skvělou službu se vám postará i zdejší půjčovna kol, a vy se tak budete moci vydat na cyklistický výlet do malebného okolí.

Dovolená v rybářském městečku Petrčane 1 new

Díky všudypřítomné čistotě je Petrčane skvělou volbou pro rodinnou dovolenou s dětmi. Letovisko je navíc obklopeno borovicovými háji, a tak poskytuje příjemnou ochranu před žhavým jadranským sluncem. Vedle písečných pláží jsou zde i pláže s malými oblázky. Nemusíte se však bát, že by vás při ležení na pláži a slunění nějak omezovaly. Případně vám přijdou vhod také praktické betonové plošiny, které doplňují přírodně skalnaté masivy vhodné k soukromé relaxaci.

Jestli patříte mezi obdivovatele krásné a člověkem nedotčené přírody, pak právě Petrčane je pro vás skvělým výchozím bodem pro pořádání výletů do okolních národních parků.

Na zmrzlinu nebo do starodávné rybárny

Nedokážete si exotickou dovolenou představit bez večerů plných zábavy? Procházky setmělým městem můžete spojit s posezením v příjemných pizzeriích, kavárnách i cukrárnách. Vychutnat si zde můžete lahodnou zmrzlinu, do které se přidává planika, ovoce podobné našim malinám.

Vychutnejte si zdejší zmrzlinu

Typické jsou ale především zdejší restaurace s výbornými rybími specialitami. Vůně dávných časů tohoto rybářského městečka na vás dýchne i z místního tradičního tržiště a staré rybárny. Při procházce zšeřelým městečkem si můžete prohlížet a třeba i zakoupit zdejší typické letní oblečení nebo nějaké ty suvenýry pro vaše blízké.

ČTĚTĚ:   Pláže v Chorvatsku

Mladí nebo i starší odvážní tancechtiví návštěvníci jistě uvítají místní diskokluby nebo různě rozeseté taneční terasy. Je léto a to je třeba si užívat plnými doušky! Tak popusťte uzdu svému temperamentu.

Zlato a stříbro královského města Nin

Nechcete jen odpočívat na pláži a koupat se? Vydejte se na cestu za poutavou historií! Petrčane píše své dějiny po dobu devíti set let, v jeho blízkosti se ale nalézá mnohem starší a známé kulturně historické městečko Nin. To bývá označování jako „nejstarší chorvatské královské město“. Město Nin bylo v 1. století př. n. l. hlavním centrem ilyrského kmene Liburnů. Tehdy se město skvělo opravdu na výsluní slávy. Našli byste zde velkolepý chrám a také monumentální amfiteátr či akvadukt. Nin je pozoruhodný především svou zajímavou polohou. Rozkládá se totiž na nevelkém ostrově, který je s pevninou propojen dvěma starobylými kamennými mosty. Do Ninu se i dnes vchází Dolní městskou branou, která zůstala zachována ještě spolu s  několika pozůstatky středověkého městského opevnění.

Uprostřed města si můžete prohlédnout předrománský kostelík sv. Kříže označovaný jako „nejmenší katedrála světa“. Ten skýtá své půvaby především díky bělostnému vzhledu a půdorysu, který je opravdu ve tvaru kříže. Kostelík pochází z 9. století a právem je za katedrálu označován. Od doby vlády chorvatského knížete Domagoje skutečně plnil funkci biskupského kostela, tedy katedrály. Tento kostel je dodnes zahalen tajemstvím a stává se ohniskem zájmu zástupu vědců. Byl totiž záměrně postaven tak, aby v jeden určitý den v roce a v jednu určitou hodinu pronikal na jasně stanovené místo v kostele paprsek světla a osvětloval je.

Nejmenší katedrála světa

Významným dokladem zdejší bohaté historie jsou také pozoruhodné artefakty uložené v chrámové klenotnici, která bývá nazývána jako „Zlato a stříbro města Nin“. Právě zde si totiž můžete prohlédnout opravdové skvosty, které Ninu mohou závidět i sbírky evropských metropolí. Ostatně některé ze zdejších nálezů můžete vidět i v muzeích ve Vídni či Vatikánu. Vedle skvěle vyhotovených relikviářů a nádherných šperků se zde můžete kochat především slavnou Višeslavovou křtitelnicí z období kolem roku 800. Najdete zde také pozůstatky dvou starochorvatských lodí, které byly vytaženy z ninské laguny. Město Nin nabízí ještě celou řadu úžasných historických lákadel, o kterých je však škoda pouze psát. A tak přijeďte do Petrčane a prohlídku města spojte třeba právě s výletem do Ninu.

ČTĚTĚ:   Ostrov Drvenik Veli

Zajímavostí přímo Petrčane je jihovýchodně položený kostel sv. Bartoloměje z 12. až 13. století. Tato půvabně vyhlížející památka byla v 19. století přestavěna na klasický obytný dům. Majitelé však při přestavbě svědomitě zachovali pozůstatky zdejších nástěnných maleb, zaveďte s nimi řeč a třeba vás nechají dovnitř nakouknout…

Zaujala vás historie Petrčane a Ninu? Chcete svou toulku po starých časech spojit s příjemným odpočinkem u vody a výhledem obestřeným borovicovými háji? Přijeďte do tohoto kouzelného rybářského městečka a nechte na sebe dýchnout rozespalou minulost. Ty krásné staré časy tu na vás čekají, tak si je vychutnejte třeba s pár kopečky místní lahodné zmrzliny.

 

 

levné apartmány petrčane
Levné ubytování v Petrčane

Ohodnoťte

3 Responses to Rybářské městečko Petrčane – průzračné moře, planika a slavný Nin

  1. Gabi Szabová

    Barbora pojdeme? 😉

  2. Vladimír Kecek

    Nin je úžasný, moc se nám tam líbilo 🙂

  3. Šárka Jíří Zvěřinovi

    Už se připravujeme a těšíme se opět s Olga Slavíková

Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Čvc 2016, Kategorie : Cestopisy chorvatských měst a letovisek na Jadranu, Chorvatsko, Severní Dalmácie - Zadar