Navštivte ostrov Šipan


ubytování Chorvatsko

Jedním z elafitských ostrovů je ostrov s názvem Šipan. Nachází se severně od Dubrovníku v jihodalmatském archipelagu a má rozlohu 16,5 km². Od pevniny je oddělen Kolačepským průlivem. Je to krásné a příjemné místo na strávení rodinné dovolené. Nebo tento ostrov můžete využít jako cíl jednodeního výletu, pokud svou dovolenou budete trávit v Dubrovníku.

Šipan: renesanční ostrov

Šipanu se často přezdívá renesanční ostrov, neboť na něm najdete historické památky převážně z doby renesance. Malé obce zdobí zajímavé kostelíky.

Šipan

V 15. a v 16. století se na ostrově postavilo několik letních sídel dubrovnické šlechty. Majestátní domy rozhodně zaujmou každého obdivovatele architektury. Ne všechny krásné domy však doposud stojí. Z přepychové letní rezidence dubrovnických arcibiskupů, které se říkalo Biskupija, dnes zbyly jen zříceniny.

Nejzajímavější památky na ostrově najdete převážně v obcích u pobřeží. Některé z nich, jako například letní rezidence a renezanční zámeček rodiny Stepović-Skočibuhů v Sudjuradju, se dočkaly významné rekonstrukce.

Turisticky neobjevený nabízející poklidnou dovolenou

Na Šipanu žije okolo 500 obyvatel a valná většina z nich obývá města Luka a Sudjuradj. To jsou hlavní obce ostrova, kam se soustřeďuje také cestovní ruch. Nečekejte však žádná velká turistická letoviska. Jedná se o malé spíše rybářské vesnice, které vás okouzlí svým klidem a příjemnou domáckou atmosférou.

Šipan nebyl v minulosti příliš turisticky navštěvovaný. Nebylo dostatek financí na opravu válkou zničených památek, ale situace se obrací k lepšímu a turisté pomalu začínají objevovat krásy klidného a romantického ostrova.

Šipan

Dostanete se sem z Dubrovníku pravidelnou trajektovou dopravou přes Lopud. Z Dubrovníku na Lopud pluje trajekt hodinu a odtud dalších 20 minut na ostrov do obce Sudjuradj.


levné apartmány Dubrovník
Ubytování v Dubrovníku

Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Zář 2017, Kategorie : Chorvatsko