Destinace pro všechny? Prostě Chorvatsko


ubytování Chorvatsko

Znáte to, chcete jet na dovolenou, ale nejhorší je vybrat destinaci, která se bude líbit všem.

Po dlouhých rozvahách jsem vybrala Chorvatsko. Velmi lákavé je celé Jadranské pobřeží s více než tisíci ostrovy. Města se pyšní bohatou historií a památkami světového významu. Za všechny uvádím Dubrovník, Trogir, Plitvice, Makarska. Je zde mnoho národních parků, přírodních parků, hor a jezer. K nejznámějším jezerům patří Plitvická jezera – je soustava jezer ve vápencové krajině, kde se natáčel i můj oblíbený Winetou. Na každého Čecha zapůsobí rozsáhlé olivové háje, vavříny, cypřiše, agáve, palmy, cesmínové duby, levandule a nekonečné vinohrady, kterých je v Chorvatsku velké množství.

Co je pro mne obrovská výhoda, že se česky domluvíte skoro všude a panuje tu pověstná pohostinnost a vstřícnost zdejších obyvatel.
Chorvatsko

Do Chorvatska se dá jet nejen autobusem či vlastním autem, ale dá se jet také vlakem nebo letět letadlem. Podle toho, jak kdo zvládá cestování a jaké má finanční možnosti.

Ubytování v Chorvatsku se v posledních letech docela dost změnilo. Přibývá služeb, zvyšuje se standard, rozšiřují se možnosti ubytování. Stále nejžádanějším zůstávají apartmány v Chorvatsku tj. soukromé ubytování v rodinných domech. Velmi příjemným ubytováním jsou malé rodinné hotely, které nabízejí svým klientům různá zaměření – na místní gastronomii, wellness, nebo jakýkoliv druh sportu. Pro lidi, kteří rádi cestují s karavany nebo milují romantiku va stanech, jsou tu i kempy a autokempy. Chorvatsko nabízí i specifická ubytování – na ostrově, na majáku, na lodi, v horách nebo na farmách.

Co se týká pití, dominuje zde chorvatská kořalka – rakije. Chorvaté ji rádi doporučují na dobré trávení, sami ji používají jako lék na cokoli. Za zmínku rozhodně stojí i chorvatská vína – Prošek, Vranac, Dingač, Malvazija…

Co se týká chorvatské kuchyně, ta je velmi různorodá. Každý region má své vlastní speciality, které byste měli ochutnat. Nejlépe je zkusit zajít do malých rodinných podniků (gostionice nebo konoby), kterých je v Chorvatsku spousta a k ochutnání tradičních jídel jsou ideální. Pokud se rozhodnete stravovat na promenádě, dostanete klasická jídla mezinárodní kuchyně. Pokud se pídíte po chorvatském národním jídle, zkuste sušenou šunku pršut. Jedná se o syrovou šunku, která se suší na vzduchu a pak udí. Většinou se podává s ovčím sýrem a olivami. Nejznámější polévkou je maneštra. Jedná se o zeleninový vývar z brambor, fazolí, zeleniny a z kukuřice. Vzhledem k poloze Chorvatska, nejlépe si pochutnáte na rybích specialitách a různých darů plodů moře, z kterých se vaří různé guláše, a podávají se s kukuřičnou polentou. Ať už se jedná o ústřice, langusty, humry nebo úplně čerstvé krevety, lehce opražené na domácím olivovém oleji a k nim podávané čerstvě napečené nadýchané bílé bagety. Na Istrii můžete ochutnat pochoutku, kterou jinde v Chorvatsku nenajdete, Jedná se o lanýže. Tato exkluzivní houba dosahuje ceny až 3000 eur za kilo. Nejvzácnějšího bílého lanýže rostou pouze v lesích u městečka Motuvun ve vnitrozemí. Delikatesou je například kozí sýr s lanýži, těstoviny s orestovanými lanýži nebo omeleta s lanýži. Dalším zážitkem jsou už vyhlášené ústřice z Limského kanálu. Pokud jste milovníky sýrů, zajeďte si do Dalmácie. K těmto sýrům se nejvíce podává pršut, což je vyuzená šunka, sušená na větru. Mezi nejznámější chorvatská jídla patří pašticada, což je dušený pokrm z hovězího masa nebo žgvacet, to je guláš připravovaný ze slepice. Velmi známým pokrmem je i čevapčiči, což jsou masové válečky z velmi kvalitního masa, které je namícháno z hovězího, vepřového a jehněčího. Maso se musí třikrát umlít se solí a kořením, potom se ugriluje. Dobré a levné jídlo jsou rizota a špagety.

Chorvatská pobřeží Jadranu jsou navštěvovaná celoročně, nejlepší období pro návštěvu je ale od dubna do října. Na jaře je zde více dešťových srážek a teplota vody bývá nižší. V letních měsících je Počasí v Chorvatsku nejteplejší, teplota vzduchu vystupuje až ke 40 °C a teplota vody se pohybuje okolo 25 °C. V září a říjnu je počasí v Chorvatsku většinou ještě dosti stálé a moře teplé. Turistická sezóna začíná již v květnu, graduje někdy na přelomu července – srpna a končí zhruba v polovině září.

Chorvatsko nabízí spoustu vyžití jak pro rodinu, tak pro sportovní nadšence. Rodinky mohou trávit odpoledne výlety na lodích na některý z ostrovů, které lemují pobřeží. Za zmínku stojí určitě stojí mnoho národních parků a Chorvatsko je také rájem pro cyklisty a nabízí mnoho cyklistických tratí, které čekají, až je sportovní nadšenci projedou. Pokud stále ještě váháte, kam na dovolenou, určitě zvolte Chorvatsko!

Ohodnoťte
Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Srp 2011, Kategorie : Chorvatsko