Skrad, příjemná zastávka při cestě k moři


ubytování Chorvatsko

Skrad, příjemná zastávka při cestě k moři
11.8.2009

I když se vybudováním nových dálnic a rychlostních silnic na území Chorvatska cesta na Jadran značně zkrátila, je stále ještě natolik dlouhá, že motoristé vítají její nedlouhé přerušení a pobyt v přírodě.

Takovou vítanou přestávkou při cestě na severní Jadran může být v oblasti Gorski kotar odbočka z dálnice Záhřeb – Rijeka do klimatického lázeňského horského střediska Skrad. Do této obce malebně rozložené ve výšce kolem 700 metrů pod jedním z vrcholků Gorského kotaru, Skradským vrchem (Skradski vrh, 1044 m) je to od dálnice (exit Ravna Gora) jen pár kilometrů. A co je hlavním turistickým magnetem tohoto nevelkého oblíbeného turistického střediska?

Je to dvojice přírodních pozoruhodností, které rozhodně stojí za vidění. Jsou bezprostředními sousedy, takže se navštěvují společně.

První z nich je krasová jeskyně Zeleni vir. Nad jejím působivým, 30 metrů vysokým a širokým vchodem se tyčí 70 metrů vysoká skalní stěna, z jehož vrcholu spadá dolů ke vstupu do jeskyně pěkným vodopádem nevelký potok. V zadní části jeskyně překvapí návštěvníka svou krásnou zelenou barvou krasové jezírko; právě podle jeho zelené barvy je jeskyně pojmenována. Z jezírka vytéká potok Curka, který se pod nedalekou hydroelektrárnou spojuje s dalším potokem, zvaným Jasle a vytvářejí horskou říčku Iševnicu.

Výletníci pak obvykle pokračují do Čertovy soutěsky (Vražji prolaz). Nad zpěněnými vodami potoka Jasle, tekoucím úzkou divokou soutěskou sevřenou stometrovými téměř kolmými stěnami vede romantická stezka po visutých chodnících, můstcích a galeriích. Horská scenérie je tu velmi malebná, divoká. Cesta končí pod vchodem do jeskyně Muževa hiža, s chodbou a velkou podzemní síní (zatím bez elektrického osvětlení, elektrifikace se však připravuje).

K oběma lokalitám vedou ze silnice Ravna Gora – Skrad asfaltové odbočky.

ČTĚTĚ:   Data a volání v Chorvatsku s místní SIM kartou

Blízko vchodu do jeskyně Zeleni vir je zřízeno velké parkoviště. Zdejší budova lesní správy se v současné době upravuje pro potřeby návštěvníků. V její bezprostřední blízkosti se mohou děti zabavit na dětském hřišti. Vítaným doplňkem pěkného výletu jsou i zdejší gastronomické speciality, zejména jídla ze zvěřiny a pstruzi. Tak jako v celém Gorském kotaru si návštěvníci mohou pochutnat ve zdejších lesích na lesních plodech; zejména borůvky tu rostou v množství nevídaných.

Informace:
Turistička zajednica obćine Skrad: www.tz-skrad.hr

Ohodnoťte

Komentáře nejsou povoleny.


publikováno: Srp 2009, Kategorie : Aktuality z Chorvatska