Ostrov Hvar


ubytování Chorvatsko

Ostrov Hvar ve vnějším pásu středodalmatských ostrovů je nazýván Chorvatskou Madeirou a se svými 2724 hodinami slunečního svitu za rok je nejslunnějším místem v zemi. Vedle toho se Hvaru také říká levandulový ostrov, neboť levandule se zde pěstuje na velkých prostorách. Ostrov vyniká mimořádně mírným a příznivým podnebím, kde se daří kromě levandule také vinné révě, olivovníku, citrusovníku, ale i dalším aromatickým rostlinám, jako je rozmarýn a vřes.

Pro turisty je Hvar sázkou na jistotu, jelikož počasí je zde stále krásné. Hotely dokonce dávají slevy na dny pod mrakem a bezplatný pobyt, pokud by se objevil sníh. Podle posledních měření jsou vody kolem ostrova nejčistší z celého Jadranu. Severní pobřeží je členitější než jižní, ale všude je natolik zajímavé, že si lze vybrat podle chuti, aniž by někde hrozilo přelidnění.hvar1

Hlavním městem ostrova je stejnojmenné středověké město Hvar, ležící mezi ochranným svahem porostlým borovicemi a modrým Jadranem. Jeho gotické paláce, ukryté v úzkých uličkách, se rozkládají pod městskými hradbami ze 13. st. Podél pobřeží, na kterém je spousta malých pláží, se vine dlouhá promenáda. Malebné ulice určené jen pro pěší připomínají svou atmosférou Benátky, které zde vládly po tři staletí. S prohlídkou města je nejlépe začít na hlavním náměstí, které je jedno z největších v Dalmácii. Na své jižní straně navazuje na přístav, kde bylo také postaveno divadlo, údajně jedno z prvních v Evropě. Severozápadně od náměstí se nachází gotické sídlo Hektorovičů a po schodech nahoru se dostanete k benediktinskému klášteru. Přímo nad městem se tyčí pevnost Španjol. V pozadí Hvaru se pak vypíná na kopci vysokém 241 m pevnost Fort Napoleon. Ve městě jižně od přístavu stojí františkánský klášter, elegantní zvonice a zpět na sever narazíte ve starých ulicích na paláce Vukašinovičů a Gargunovičů.

ČTĚTĚ:   Kam do Chorvatska a které letovisko vybrat?

Zajímavými městy ostrova jsou rovněž Novi Grad a Jelsa. Zvláště Novi Grad, který je ještě starší než Hvar, se pyšní řadou pamětihodností, zejména Dominikánským klášterem opevněným věží a sídlem Petara Hektoroviče, významného básníka 16. století.

 

ubytování Hvar
Levné apartmány na Hvaru



Ostrov Hvar
5 (100%) 1 hlas[ů]

2 Responses to Ostrov Hvar

  1. Oľga Kmeťová

    áno, boli sme tam pekné

  2. Jitka Antlová

    Je to nádherné místo. Moc se mi tam líbilo. Už se těším na další návštěvu 🙂

Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Srp 2014, Kategorie : Magazín