Gumový člun v Chorvatsku – najdu pro něj využití?


ubytování Chorvatsko

Používání plavidel v chorvatský vodách, včetně gumových člunů, má svá pravidla, která stojí za prostudování ještě před cestou na dovolenou, abyste se vyhnuli případným potížím na místě. Předně budete muset zaplatit povinný poplatek, který se týká všech plavidel nad 4m délky bez motoru a plavidel nad 3m s motorem o výkonu vyšším než 5 koní (4 kW).

I v případě nafukovacích gumových člunů se vyplatí znalost místních předpisů. Obecně platí, že provoz motorových člunů se dělí na dvě skupiny.

Do první skupiny patří nafukovací gumové čluny s délkou do 2,5 m a motorem do 5 koní. Podle vyhlášky byste měli mít i na samostatném nafukovacím člunu delším než 2,5 m povolení k plavbě v podobě viněty, avšek chorvatské pobřežní střážce většinou zajímá jen výkon motoru. To však není vždy pravidlem. Důležité je chovat se tak, abyste vyloučili riziko nehody, ohrožení plavců nebo sebe samotných. Nedoporučuje se jezdit například zbytečně do velkých přístavů a neprovokovat tím pobřežní stráž.

master57001_velikaDo druhé skupiny spadají všechna ostatní plavidla s motorem o výkonu nad 5 koní. Pro motory nad 15 koní včetně musíte mít tzv. Modrou kartu, což je doklad o povinném ručení.

U větších člunů se po příjezdu a před použitím člunu raději ihned vypravte do místního přístavu, kde získáte potřebné informace. Zpravidla budete muset zažádat o povolení k plavbě, předložit osvědčení o kapitánských zkouškách, lodní doklady apd. Plavidlo s motorem nad 15 kW musí být pojištěno proti škodám způsobeným třetí osobou, buď u pojišťovny v zahraničí nebo v Chorvatsku. To se pochopitelně netýká malých nafukovacích gumových členů určených pro dětské vodní radovánky.

Gumové čluny mohou samozřejmě sloužit k různým účelům. Rozeznáváme gumové čluny nafukovací, motorové či rybářské. Při rybolovu na gumovém člunu budete samozřejmě potřebovat povolení k rybaření a dále budete povinni zaplatit poplatek podle výše uvedených kritérií.

ČTĚTĚ:   Lonjsko polje
Gumový člun v Chorvatsku – najdu pro něj využití?
4 (80%) 3 hlas[ů]

2 Responses to Gumový člun v Chorvatsku – najdu pro něj využití?

  1. děkuji moc krát za informace

  2. díky Vám za informace platí to to i v roce 2016 děkuji Vám

Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Úno 2015, Kategorie : Magazín