Konec lenošení. Chorvatsko láká na krásu hor


ubytování Chorvatsko

Vrchol léta se blíží. Stále ale je ještě dobré počasí na výšlapy a horolezectví. Máte rádi výšiny a krásné výhledy? Odlepte se z lehátek na krásných chorvatských plážích a vydejte se do majestátních hor.

Předem vás chceme varovat: šplhat se do výšin uprostřed horkého léta není dobrý nápad. Vysoké teploty mohou mít fatální následky na vaše zdraví. Léto je opravdu nejlepší trávit na plážích. Před sezónou a po sezóně je však situace trochu jiná a výlet do hor může být osvěžujícím zpestřením a vítaným dobrodružstvím. Tato 3 pohoří vás rozhodně nezklamou.

Plješivica

Toto překrásné pohoří najdete na hranici mezi Chorvatskem a Bosnou a Hercegovinou. Je součástí Dinárských Alp a nejvyšší horou je Ozeblin se svými 1657 metry. Populárním spotem je vrchol Gola Plješivica, druhá nejvyšší hora, na kterou je poměrně snadný výstup a není k němu potřeba žádné speciální vybavení. Plješivica je skvělým místem pro horská kola, takže pokud máte rádi jízdu v terénu, vezměte si svého železného oře s sebou.

Pohoří Velebit

Velebit

Velebit je velmi známé chorvatské pohoří, které bylo Benátčany nazýváno pohoří Morlach. Dostalo se do románů, poezií i písní. Vlastenecká chorvatská píseň Vila Velebita vypráví o víle právě z těchto hor. Také Velebit je součástí Dinárských Alp a jeho nejvyšší horou je Vaganski vrh, který najdete ve výšce 1757 metrů. Mezi horolezci je však populárnější jiná hora – Vucjak se svými 1644 metry.

Velebit je domovem národního parku Paklenica a národního parku Severní Velebit. Je tu známá meteorologická stanice a je známý tím, že má směrem do vnitrozemí zalesněné oblasti a téměř nulovou vegetaci směrem k moři. Celé pohoří je přísně chráněno a má status přírodního parku. Může se pochlubit nejhlubšími jeskyněmi v zemi, některými nejhlubšími na světě a stále je zde spousta neprozkoumaných oblastí. Toto impozantní pohoří určitě stojí za to navštívit.

ČTĚTĚ:   Chorvatské státní svátky 2019

Biokovo

A do třetice Dinárské Alpy. Krásu pohoří Biokova zná každý, kdo alespoň jednou strávil svou dovolenou na Makarské riviéře. Tvoří jí totiž úžasnou kulisu, která jen podtrhuje dokonalost tohoto oblíbeného letního místa. V pohoří Biokovo existují krásné treky, ale kdo by se chtěl vypravit až na vrchol, měl by být pořádně připravený a vybavený. Nejednou se tu stalo, že turista odešel a už se nevrátil. Co byste si ale neměli nechat ujít, to je Biokovo Skywalk. Skleněný chodník na okraji útesů v oblasti Ravna Vlaška ve výšce 1228 metrů nad mořem nabízí fantastické výhledy a nakopne váš adrenalin.

Ohodnoťte
Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Čvn 2024, Kategorie : Chorvatsko