Cesta po chorvatských vinicích


ubytování Chorvatsko

Je podzim, doba vína. Pojďte s námi navštívit chorvatské vinice a ochutnat zajímavé odrůdy vín, kterým se v této oblasti daří.

Přestože se do Chorvatska jezdí především za teplým počasím a skvělým koupáním, stále více turistů projevuje zájem také o místní gastronomii a vína. Díky výjimečným klimatickým podmínkám se zde daří vínům, která se jinde na světě moc nevyskytují. Pěstuje se zde celkem okolo 130 autochtonních odrůd vinné révy!

V České republice běžně chorvatské k dostání není, proto se o něm moc neví. V loňském roce však Chorvatsko získalo 63 medailí Decanter World Wine Awards a dokonce bylo čtenáři USA Today vyhlášeno jako jedna z deseti vinařských regionů, které by rozhodně neměli zůstávat v pozadí.

Dioklecián si víno pěstoval na zahradě svého paláce

Dalmátská vína patřila už v antice mezi vyhlášené pochoutky. Pěstování vína, oliv a rybolov byly vždy s Chorvatskem spjaty a je tomu tak i dnes. Už římský císař Dioklecián, jehož palác můžete obdivovat ve Splitu si prý pěstoval víno na své zahradě a byl milovníkem vinné révy stejně jako ostatní panovníci této země.

Cesta po chorvatských vinicích

Chorvatsko bylo vždy v Evropě známé spíše jako producent vynikajícího olivového oleje, víno stálo vždy spíše v pozadí a bylo doménou Francie nebo Itálie. Zlom přišel v 90. letech 20. století, kdy postupně začalo docházet k rozvoji a modernizaci v pěstování vinné révy.

Kam se jezdí za chorvatským vínem

Hlavními oblastmi, kam turisté vyráží na wine and walk (procházky po vinicích spojené s ochutnávkou vín a místní kuchyně) je poloostrov Pelješac, Istrie a Chorvatské Záhoří. Lahodným vínům se však daří i v Kvarneru a Dalmácii. 70 % produkce připadá na bílá vína, která se pěstují především ve vnitrozemí, 30 % na červená.

 

Bílá vína z ostrovů: Korčula, Vis a Hvar

Cesta po chorvatských vinicích

Jedno z lahodných bílých chorvatských vín je Pošip, v jehož chuti můžete zaznamenat stopy meruněk a fíků. Obsah alkoholu je 13 – 14 %. Pěstuje se na ostrově Korčula. Na ostrově Vis zase můžete ochutnat bílé víno Vugava, které je slabší a představuje skvělý osvěžující nápoj v horkých letních dnech. Jeho historie sahá až do antiky.

Vynikající víno najdete také na ostrově Hvar, který má nejvyšší délku slunečního svitu za rok na Jadranu, a proto je toto mimořádně příznivé podnebí ideální pro pěstování vinné révy. Vyhlášené je víno Plavac a Faros.

Jedny z vynikajících chorvatských bílých vín jsou vyrobené také z odrůdy Malvasia.

Oblíbené bílé víno Graševina

Jedno z nejoblíbenějších chorvatských bílých vín je Graševina, které se tradičně pěstuje v oblasti Slavonie a vyznačuje se specifickou chutí, ve které vyniká aroma ovoce a květin.

Víno králů z ostrova Pelješac

Červené víno Dignač z poloostrova Pelješac představuje nejexkluzivnější chorvatské víno, které má okolo 15 % alkoholu. Jeho barva je sytě rudá až fialová s hořká a vyniká silnou chutí podtrženou ovocným aroma. Dignač je první chorvatské víno s chráněným způsobem výroby i původem.

Červené víno Babić z okolí Primoštenu

Budete-li svou dovolenou trávit v okolí Primoštenu, rozhodně zde musíte ochutnat červené víno rodiny Babić s ovocným aroma.

Cesta po chorvatských vinicích

Nejrozšířenější vína Dalmácie

Kromě různých specifických chorvatských vinných odrůd, je v Dalmácii je stále nejvíce rozšířená odrůda plavac mali. Toto těžké červené víno se v průběhu staletí plně přizpůsobilo půdním krasovým podmínkám Dalmácie a jejímu klimatu. Najdete ji tak na místech, kde by se jiné vinné odrůdě nedařilo. Mezi bílými víny na pobřeží vyniká svou oblibou víno maraština.

Osvěžující vinné střiky bevanda a gemišt

Chorvati často víno, které pijí, ředí. Nebojte se toho ani vy a osvěžte se v létě lehkým střikem. Červené víno zředěné s vodou se nazývá bevanda a bílému vínu zředěnému minerálkou říkají gemišt.

Čemu dáváte přednost vy a na jaké chorvatské víno nedáte dopustit?

 

Cesta po chorvatských vinicích
Ubytování v Primoštenu

Cesta po chorvatských vinicích
Ohodnoťte

One Response to Cesta po chorvatských vinicích

  1. Eva Chmelova

    Souhlasím nepila jsem lepší než na Peljesacu je skvělé naprosto přírodní bez dodaného cukru a jeho specifická chuť je daná mořem, sluncem a půdou naprosto jedinečná záležitost

Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Říj 2017, Kategorie : Chorvatsko