Gastroturistika napříč Chorvatskem 2. díl


ubytování Chorvatsko

V minulém díle „Gastroturistika napříč Chorvatskem 1. díl“ jsme zmínili pár dobrot z Chorvatska, které stojí za to ochutnat nebo si je dovézt
domů.Ale Chorvatsko nabízí nepřeberné množství chutných jídel, které vám chceme představit.

Kdo Chorvatsko ještě nenavštívil, nemá ani tušení, co všechno se tady dá ochutnat, co země nabízí a produkuje.

Milovníci sýra nám jistě dají za pravdu, že sýry z ostrova Pag mohou směle konkurovat italským sýrům. Však také tyto sýry obdržely několik světových ocenění na středomořských
výstavách. Specielně sýry vyrobené v obci Kolan.
A proč jsou tak dobré a kvalitní? Místní ovce se pasou sice na chudých pastvinách, ale za to zde roste spousta bylinek, které ovečky spásají a navíc vítr zvaný bóra přináší na pastviny sůl z moře. Mléko je tudíž přirozeně slané. A pokud sýr zraje déle než jeden rok, získává na kvalitě.
sýr pag

Istrie již několik let za sebou dostává světová ocenění za svůj panenský olivový olej a olej z této oblasti byl už několikrát vyhlášen za nejlepší na světě.
olivový olej istrie

O rybách snad netřeba se zmiňovat. V přímořských oblastech celého Chorvatska jich na jídelníčku najdeme nespočet. A že je Chorvaté dokážou velice dobře připravit, o tom není pochyb. Smažené, vařené, grilované. Polévky z ryb, ryby v omáčce, rybí guláš, no prostě je toho spousta.
rybí polévka

Ve Splitu a celé splitské oblasti je velmi oblíbeným jídlem Pašticada. Ne, není to paštika, jak by se nám mohlo zdát.
Pašticada se připravuje z hovězího masa, které se musí před samotnou tepelnou úpravou několik dní marinovat. Potom se maso vcelku opéká ze všech stran a nakonec se dusí v omáčce, do které se přidává spousta koření, víno a sušené švestky. K pašticádě se většinou servírují noky, obvykle ještě posypané nastrouhaným ovčím sýrem.
Pašticada

Blíží se doba Vánoc, tak je potřeba zmínit některé vánoční speciality.
Podle tradice se na Badnjak ( Štědrý den ) nejí maso. Pouze ryby a to většinou treska.
Připravují se různé druhy hustých polévek. Každá oblast v Chorvatsku má svůj osvědčený recept. Treska se také připravuje jako výborná pomazánka na chléb.
Ve Slavonii se dělá perkelt ze štiky, s množstvím cibule a pálivé papriky. Prostě jedí se ryby na všechny způsoby připravené.
jídlo Štědrý večer
Na Boží hod se v Dalmácii připravuje již zmíněná pašticada, v Záhřebu a na severním Jadranu se připravují těstoviny a krůtí maso. Krůta se peče s nádivkou z kukuřičného chleba, cibule, jablek, celeru a česneku a kuřecích jater.

Ve Slavonii je oblíbené pečené selátko s velmi křupavou kůrčičkou. A k tomu zeleninový salát s majonézou.

A nebyly by to Vánoce, kdyby na stole nechyběly sladkosti. Ty musí být. Tak jako u nás. Rohlíčky, linecké, ořechový a makový závin a biskupský chlebíček.
Tradiční je také tvarohová bábovka, která se peče k snídani. A ve všech domácnostech voní vanilka, karamel a oříšky.

Jak je vidět, každá část Chorvatska má svoje oblíbená jídla, která hospodyňky připravují již tradičně po spoustu let a podle receptů svých předků.

Gastroturistika napříč Chorvatskem 2. díl
5 (100%) 2 hlas[ů]
Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Lis 2019, Kategorie : Aktuality z Chorvatska