Ostrov Rab – Kvarner


ubytování Chorvatsko

Jen 650km jízdy a budete na kouzelném ostrově Rab

V severním Jadranu se nachází malebný ostrov Rab. U tyrkysového, křišťálově čistého moře naleznete mnoho krásných pláží a milovníci cyklistiky, nebo pěší turistiky tady ve stínu staletých borovic, dubů a cypřišů využijí mnoho stezek, kterými je ostrov protkán. Na východě ostrova se nachází pohoří Kamenjak, které chrání celý Rab před poryvy studených a prudkých větrů.

Pro nás je především velice příznivá vzdálenost ostrova Rab. Když vezmeme v úvahu, že třeba z Českého Těšína do Karlových Varů je to 530km, tak pouhých 650km z Mikulova do města Rab na tomto ostrově zní neuvěřitelně lákavě.
Ostrov Rab

Cesta na ostrov Rab je úplně jednoduchá

Na ostrov se dostanete jedině trajektem. Můžete si vybrat, jestli pojedete z ostrova Krk na trase Lopar-Baška. Na ten vede z Rijeky most. Další možnost je z pevniny spojem Mišnjak-Jablanac. Trajekt jezdí v sezoně v podstatě kyvadlově. Dospělá osoba zaplatí 17HRK, dítě 7HRK. Za auto do 2metrů dáte 98HRK a do 5metrů 148 HRK. I když se bude zdát, že máte ještě hodně času a fronta je nekonečná, nenechte se zmást. Jeden člen z vaší posádky ať zajde koupit vstupenku do pokladny, která je vedle nástupiště na trajekt. Než se totiž nadějete, budete na trajektu.

Pokud budete cestovat z letiště Rijeka, můžete využít kyvadlové dopravy. Jednosměrná jízdenka stojí 210HRK, nebo 28EUR, obousměrná 375HRK, nebo 50EUR.

Vyberte si pláž

Celý ostrov Rab je obklopen velkým množstvím pláží. V severní části ostrova, v letovisku Lopar najdete nejznámější pláž, která získala ocenění Modrá vlajka. Jmenuje se Rajska plaža. Je to písčitá, asi 2km dlouhá pláž, která je velice vhodná pro rodiny s dětmi. Najdete zde mnoho hřišť a tenisových kurtů. Počítejte ovšem s tím, že je tady opravdu mnoho lidí.

ČTĚTĚ:   Důvody, proč je květen nejlepší doba na návštěvu Plitvických jezer

Asi 5km od města Rab je další velice navštěvovaná, ale oblázková pláž Suha Punta Carolina. Pokud máte raději soukromí, tak krásné koupání je v zátokách na severu ostrova. Uvala Stojan a uvala Dubac jsou písečné, asi 150m dlouhé pláže. Na těch budete opravdu téměř sami.

Na naturistickou pláž Ciganka dojdete pěšky z Loparu. Je částečně písčitá, částečně oblázková a velice oblíbená nejen u nudistů.

Na ostrově Rab trvá turistická sezóna celý rok, takže máte ještě čas zabalit kufry a vyrazit


  • Najdete zde 157km cyklostezek a 144km stezek pro pěší turisty.

  • Premužićeva staza, která je určena jak pro pěší, tak pro cyklisty vám nabídne soubory usazených hornin vzniklé v hlubokomořském prostředí. Některé z těchto flyšů zde dosahují výšky až 5 metrů.

  • Na poloostrově Kalifront, který se nachází na severozápadní straně ostrova je krásná, 9km dlouhá stezka. Začíná i končí na mysu Frkanj. Projdete se nejzelenější částí ostrova, ale i skalnatým pobřežím s velkými i malými zátokami. Nachází se zde les Dundo – jeden z mála zachovalých původních lesů. Unikátní jsou zde porosty stálezelených dubů. Některé z nich jsou až tisíc let staré.

  • Další krásná stezka začíná v obci Matkič. Je dlouhá 5,5km a projdete se borovicovými a dubovými lesy.

  • Pokud si budete chtít udělat výšlap na nejvyšší horu ostrova Kamenjak, bude výchozí bod z obce Mundajin. Na vrchol vás dovede štěrková, velice dobře značená stezka. Kousek pod vrcholem Kamenjaku je krásný, zdobený altán. Celá túra měří 4km a nejvyšší bod je ve výšce 408m nad mořem.

  • Na ostrově je celá škála sportovních aktivit. Od tenisu, golfu a volejbalu až po jachting, nebo potápění.

  • Můžete využít některou z pěti potápěčských škol a na závěr výcviku si udělat celodenní výlet se dvěma ponory za cenu kolem 50EUR.

  • Velmi krásný je i výlet na lodi s ochutnávkou ryb. Rybu si můžete sami ulovit, nebo jen tak sledovat díky prosklenému dnu krásu podmořského světa. Za takový výlet zaplatíte kolem 30EUR.

Tento ostrov slunce, pláží a historické krásy nadchl už mnoho návštěvníků. Místa s vysokými zvonicemi, kostely a starými paláci přímo zvou k procházkám, takže na své si přijdou opravdu všichni. Věřte, že nebudete výjimka.



ubytování ostrov Rab
Levné apartmány na ostrově Rab






Ohodnoťte

2 Responses to Ostrov Rab – Kvarner

  1. Helenka Rampáčková

    mohu doporucit. byla jsem na nem v Banjolu a byla to krasna dovolena … vari tam chutna jidla, doporucuji vylet do Loparu,kde jsou piscite plaze a hodne pozvolny vstup do more. :))

Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Zář 2013, Kategorie : Cestopisy chorvatských měst a letovisek na Jadranu, Chorvatsko, Kvarner