Proč je zrovna Dubrovník králem turistického ruchu?


ubytování Chorvatsko

O přeplněnosti měst turisty slýcháme velmi často. Některá oblíbená letoviska musela přijmout jistá opatření, aby se počet snížil na únosnou mez. A některá to mají v plánu do budoucna. Masový turismus zasáhl také oblíbenou chorvatskou destinaci Dubrovník. Proč turisty nejvíce láká právě toto město u Jadranu?

Na jednoho stálého obyvatele Dubrovníku připadá neuvěřitelných 27 turistů. Takový nápor je už opravdu neudržitelný a není ani divu, že s takovými čísly je na tom právě Dubrovník nejhůře z celé Evropy. Čím to vlastně je a proč zrovna toto město?

Dubrovnik

Za slávu Dubrovníku může filmový průmysl

Hlavním důvodem se zdá být obecný humbuk, který způsobilo natáčení extrémně populárního seriálu Hra o trůny. Jakmile vyšla na světlo světa informace, v jakých lokalitách se seriál točil, začal se Dubrovník objevovat na předních příčkách evropských metropolí, kam lidé začali houfně vyrážet. Vycházely nové a nové zprávy o kráse tohoto města a téměř každý, kdo plánoval vyrazit k Jaderskému moři, které bylo vždy považované ze jedno z nejkrásnějších, se chtěl podívat i sem. Když turisté zjistili, že Chorvatsko je navíc poměrně levnou destinací, nebylo už třeba více propagace.

Město a jeho obyvatelé ale až tak nadšení nejsou

Nejenže pod náporem trpí samotné památky, nádheru města si v davech nevychutnají vlastně ani sami turisté a místní raději prchají na sezónu pryč, pokud mají kam. Není kde zaparkovat, všude na vás čekají fronty, restaurace jsou obsazené. Pro turistický ruch se může zdát Dubrovník jako zlatý důl, ale pohár slávy pomalu začíná přetékat. A uvědomuje si to i vláda, která přichází s různými regulacemi, aby množství turistů v Dubrovníku snížila na důstojné maximum. Jak? Například omezením souběžných příjezdů výletních lodí na pouhé dvě za den.

ČTĚTĚ:   Na Cres a Lošinj – Deník: den 6. a 7.

Není v tom sám

Dubrovník ale rozhodně není jediným městem, který se objevuje na těchto ne zcela pozitivně vnímaných příčkách. Těsně za ním, s 26 turisty na jednoho stálého obyvatele, tu najdeme řecký ostrov Rhodos. Na třetím místě skončily Benátky s 21 turisty na jednoho stálého obyvatele. 18 turistů na jednoho obyvatele má krétské hlavní město Heraklion, kde se navíc očekává ještě vyšší turistický boom v důsledku vybudování nového letiště. Nyní toto město bohaté na památky navštěvuje okolo 9 milionů lidí ročně a mohlo by narůst na neuvěřitelných 18 milionů. Následuje Florencie, Rejkjavík, Amsterdam, Lisabon a Porto. Pro srovnání Praha s 6 turisty na obyvatele na tom také není zrovna růžově.

Ohodnoťte
Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Zář 2024, Kategorie : Chorvatsko