V Chorvatsku vykolejil vlak


ubytování Chorvatsko

Nejméně šest lidí zahynulo 24.7.2009 u souměstí Kaštela nedaleko jihochorvatského Splitu, kde vykolejil rychlovlak. Podle chorvatské televize zemřeli tři Chorvaté, dva lidé s dvojí národností, srbskou a španělskou, a jeden Francouz. Čtyři lidé byli těžce zraněni a dalších asi 50 má zranění lehká. Český konzul ve Splitu Pavel Bednář ČTK řekl, že žádní Češi ve vlaku necestovali.

Chorvatská televize večer uvedla, že nikdo ze zraněných už není v ohrožení života. Třináct lidí zůstává v nemocnici, jedna turistka z Francie musela být operována kvůli poranění jater, její stav je stabilizovaný. Do nemocnice ve Splitu bylo přijato devět zraněných cizinců. Tři z nich jsou Francouzi, jeden Švéd, jeden Slovinec, Pákistánec, Brit a dva Australané.

Podle chorvatských médií rychlovlak o dvou vagonech vezl zhruba stovku cestujících. Směřoval ze Záhřebu do Splitu a vykolejil ve 12:08 SELČ asi 30 kilometrů od cílové stanice. Příčiny nehody nejsou zatím známy.

Internetové vydání listu Slobodna Dalmacija uvedlo, že mezi zraněnými je i dost dětí. Mimo jiné cituje i devatenáctiletého Švéda Axela Hanssona, který vlakem cestoval se dvěma přáteli na dovolenou na chorvatské pobřeží. Jediné, co si prý pamatuje, je, že vlak se najednou začal silně třást a náraz ho vyhodil do vzduchu. Utrpěl naštěstí jen lehčí zranění a už byl z nemocnice po ošetření propuštěn.

Přeživší měli podle všeho štěstí v neštěstí, protože vlak vykolejil v těžce přístupném terénu a dva vagony se zbrzdily o okolní skály. Pokud by tam nebyly, souprava by se zřejmě zřítila do nedaleké propasti a mrtvých by podle všeho bylo mnohem více.

Jeden ze zraněných cestujících, jednasedmdesátiletý důchodce ze Záhřebu Žarko Rogan, řekl, že se mu zdálo, že vlak jede příliš rychle. „Řekl jsem své ženě: máme problém, tomu vlaku nefungují brzdy, sedni si na podlahu a chraň si hlavu,“ cituje ho Slobodna Dalmacija.

ČTĚTĚ:   České dráhy zase vypravují vlak do Splitu

V Chorvatsku, které nyní zažívá vlnu veder, dnes bylo až 40 stupňů Celsia a lokální média spekulují, že to také mohl být jeden z faktorů neštěstí. V okamžiku havárie byl vlak ve skalnatém terénu, a protože se to už v minulosti stalo, jedna z verzí, o níž se také spekuluje, uvádí, že příčinou neštěstí byl skalní kámen v kolejišti.

Chorvatská televize ale uvedla, že úsek trati v místě neštěstí byl před dvěma lety opravován, že vlaková souprava nedávno prošla technickou kontrolou a že dnešní vykolejení vlaku není v této části tratě zdaleka prvním případem. Loni tu rovněž vykolejil vlak a k podobnému případu zde došlo naposled před dvěma měsíci. Obě nehody se ale obešly bez obětí na životech.

Zdroj: ČTK
www.ctk.cz

Ohodnoťte

Komentáře nejsou povoleny.


publikováno: Čvc 2009, Kategorie : Aktuality z Chorvatska