Počty turistů v Chorvatsku za minulý rok


ubytování Chorvatsko

Podle oficiálních statistik přijelo do Chorvatska 10,9 milionu turistů. Z tohoto celkového počtu připadá na turisty ze zahraničí 9,3 milionu (85 %) a podstatně menší část na domácí turisty (1,6 milionu, tedy 15 %). Domácí i zahraniční turisté uskutečnili 56,3 milionu noclehů ve všech typech ubytovacích zařízení, z čehož lze spočítat průměrných 5 noclehů na jednoho turistu.

Jako každoročně nejvíce zahraničních turistů přijelo z Německa (1,58 milionu, o 2 % víc než v roce 2008). Následují Italové (1,20 milionu, o 3 % víc než v roce 2008), Slovinci (1,01 milionu, o 3 % méně než v roce 2008), Rakušané (882 tisíc, o 2 % méně než v roce 2008) a na pátém místě jsou turisté z Česka (607 tisíc). Další místa obsadili Poláci, Francouzi, Maďaři, Nizozemci, Slováci atd.

Počet turistů z Česka se po velkém skoku v roce 2007, kdy se zvýšil o téměř 13 % na 669 tisíc, opět snížil, a to o více než 2 % v porovnání s předchozím rokem. Turisté z Česka uskutečnili téměř 4 miliony noclehů při průměrném počtu 6,6 noclehu na jednoho turistu.

Chorvatsko

Rozdělíme-li zahraniční turisty na ty, kteří přijeli individuálně a ty, kteří přijeli organizovaně přes cestovní kanceláře, jasně vedli i v loňském roce individuální turisté (6,2 milionu) před organizovanými (3,2 milionu). K tomu v České republice dopomohl také největší katalog soukromého ubytování v Chorvatsku s kontakty přímo na majitele a bez provize zprostředkovatelům fungující na příznačné adrese www.UBYTOVANIvCHORVATSKU.cz

Podle typu ubytování se nejvíce turistů ubytovalo v hotelech, hotelových apartmánech a komplexech (4,5 milionu), v soukromí (2,6 milionu), v kempech (2 miliony) a v marinách (664 tisíc). Hotely však uskutečnili méně noclehů než v soukromí – průměrný počet noclehů v hotelech činil 3,6 na jednoho turistu, v soukromí pak 7,2 noclehů. Nárůst počtu turistů i počtu přenocování zaznamenaly pouze levnější typy ubytování: kempech se ubytovalo o 5 % více turistů a v soukromí o necelá 3 % více turistů. Velký pokles v počtu turistů nastal u hotelového ubytování – o téměř 14 % a k podobnému snížení došlo i v počtu přenocování, zatímco soukromé apartmány v Chorvatsku si sezónu pochvalovali.

ČTĚTĚ:   Loď "Marko Polo" vyproštěna za 30 milionu korun

Nejvíce turistů zavítalo do Istrijského regionu (2,8 milionu), na Kvarner (2,2 milionu), Splitského regionu jižní Dalmácie (1,7 milionu), Zadarského regionu (1 milion), Dubrovnického regionu (957 tisíc) a Šibenického regionu (747 tisíc).

Ohodnoťte
Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Úno 2010, Kategorie : Aktuality z Chorvatska