Gastronomie


ubytování Chorvatsko

Chorvatská kuchyně je velmi chutná, navíc pestrá, jelikož se jinak vaří ve vnitrozemí a jinak na pobřeží. Vnitrozemní kuchyně je ovlivněna okolními státy, tedy maďarskou, rakouskou, italskou ale třeba i tureckou kuchyní.

Na pobřeží je jídelníček zcela jiný a má typický středomořský ráz. Za nejchutnější a rozmanitější je považována kuchyně dalmátská.

Jídlo

Chorvaté si potrpí na hlavně na maso. K nejznámějším specialitám, která je všeobecně pokládána na chorvatské národní jídlo, patří pršut. Jedná se o vepřové uzené maso, naložené do soli a koření, které je pak několik let sušeno ve větru. Další oblíbenou pochoutkou je pašticada. Je to hovězí maso prošpikované slaninou a díky užívání bylinek, vína a koření má svou charakteristickou příchuť. Z ryb se připravuje populární brodet tak, že se ryby dusí s cibulí, rajčaty a se zvláštním kořením.

slider-gastronomijaSnad nejoblíbenějším způsobem přípravy mas je rožnění. Na pobřeží se hodně vaří z ryb, zejména z makrely, murény, tuňáka, sardele. Spíše vnitrozemskou lahůdkou je především krůta a skopové. Na severu ve Slavonii se hodně konzumují klobásy a různé typy gulášů. Turecký vliv přinesl oblibu mletého masa v podobě čevabčiči, ražniči, dalmatských čuftů apd.
Z příloh se můžeme kromě brambor setkat i s těstovinami, včetně specifických druhů jako jsou mlinci. Hodně se také dělá zapečená zelenina známá pod názvem musaka. Oblíbené jsou také sýry, mezi kterými vyniká ovčí Paški sir z ostrova Pag.

Pití

Chorvatsko je proslulé vynikajícími víny, a to jak bílými, tak červenými. Z bílých patří k nejlepším Bogdanuša z révy pěstované na ostrově Hvar, dále Grk z Korčuly, Malvazija z Istrie, Pinot z Pelješacu nebo Vugava z Visu. Z červených je to Babić z Primoštenu, Dingač z jižní Dalmácie, Kabernet, Kaštelet, Merlot či Plavac z ostrova Hvar.

Z tvrdého alkoholu jsou nejznámější pálenky mezi kterými vyniká Rakija a Travarica. Známý je také likér Maraskino z okolí Zadaru.

A co jste si oblíbili v Chorvatsku za jídlo a pití vy?

Ohodnoťte
Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Lis 2014, Kategorie : Magazín