Ostrovy Chorvatska – Brač


ubytování Chorvatsko

Brač je třetím největším chorvatským ostrovem a rozkládá se poblíž Splitu. Na severu a východě dělí ostrov od kontinentu Bračský průliv, na jihu ho Hvarský průliv od ostrova Hvar a na západě Splitská úžina od ostrova Šolta. Na délku má ostrov 40 km, šířka dosahuje 12 km.

Spojení s pevninou zajišťují pravidelné trajekty ze Splitu do Supetaru a z Makarské do Sumartinu. V provozu je i lodní linka Split na Bol a Jelsu. Ostrov má i letecké spojení, od roku 1993 je v provozu letiště Veško polje pro letadla do 100 cestujících a pro charterové lety během letní sezóny. Na ostrově je síť silnic spojující všechna důležitá místa.

Příroda Brače

Podnebí ostrova je středomořské, kdy jsou léta teplá a suchá s průměrnou teplotou 25 °C, zimy naopak krátké a mírné s průměrnou teplotou 9 °C.

K severu spadají svahy ostrova k moři povlovně, k jihu jsou svahy zase strmější. Nejvyšším bodem ostrova je Vidova gora s výškou 778 m, která je využívaná hojně vyznavači paraglidingu. Ostrov je tvořen vápenci, vápencovými brekciemi a mramory. Bračský mramor je také velmi proslulý a byl a je těžen jako stavební kámen, například se z něho stavěl slavný Diokleciánův palác ve Splitu. Používá se ale i k výrobě drobných předmětů , jako jsou vázičky, svícny apod. Ty si zde můžeme koupit jako suvenýr.

Ve vápencové území, vlastně krasovém, najdeme jeskyně, které jsou známé archeologickými nálezy, např. Dračí jeskyně (Zmajeva špilja) u Murvica a Kopačina jižně od Supetaru. Pěkné jsou i tři jeskyně s možností potápění, Maňajama 1 a Maňajama 2, objevené českými potápěči nedaleko moře, a podmořská propast Lučica ve stejnojmenné zátoce. Dále tu najdeme další krasové jevy, škrapy, doliny, polje, závrty a propasti. Například propast Jama kod Matešić stana u obce Hum má hloubku 260 metrů.

ostrov brač

Povrch ostrova je suchý, prameny sladké vody se nacházejí jen výjimečně na jižní straně ostrova v okolí Bolu. Zde najdeme ale četné prameny, které tečou přímo do moře. Na rozdíl od ostatních jadranských ostrovů má Brač i ve svém vnitrozemí velmi bohatou floru a faunu a výraznější rozdíl mezi ročními obdobími.

ČTĚTĚ:   Prozkoumejte město Hvar

Osídlení

Ostrov Brač obývá trvale asi 14 tisíc obyvatel, největším městem je Supetar s kostelem Zvěstování z 18. století postaven na základech raně křesťanské baziliky sv. Petra (mozaika) a dalšími památkami. Město je centrem cestovního ruchu na ostrově. V osadě Škrip se dochovala Římská věž a hrad Cerinic.

Obec Bol je známá svým dominikánským klášterem a v osadě Murvica stojí za pozornost zmíněná Dračí jeskyně upravená v 15.století na kapli. Dnes je přístupná pouze s průvodcem.

Obec Pučišća, kterou napadali Omiští piráti, je chráněná třinácti věžemi a hradem.

Selca je známá tím, že zde má Lev Nikolajevič Tolstoj úplně první pomník na světě, protože byl postaven krátce po jeho smrti. Místní trojlodní bazilika v novorománském slohu je se svými 45 metry nejvyšším kostelem na dalmatských ostrovech. Pomník papeže Jana Pavla II. byl také první památník papeže v Evropě v životní velikosti. V osadě Povlja byl kostel sv. Jana Křtitele postaven na místě raně křesťanské baziliky z 5. století, zdejší benediktinský klášter z 11. století je známý svými písemnostmi.

Klášter Blaca založený v polovině 16. století s kostelem Nanebevzetí P. Marie byl obnoven po požáru v roce 1724 a je znám rozsáhlou knihovnou a pobytem hvězdáře, mnichem a představeného kláštera Nikola Miličeviće. Jeho teleskop z roku 1926 stojí v klášteře dosud. Klášter je v dnes muzeem a bylo požádáno o jeho zápis do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Z přírodních zajímavostí můžeme upozornit na Kolač, skalní útvar nedaleko obce Nerežišća.

Cestovní ruch

Místo, které lidi přitahuje na Brač úplně nejvíc, je slavná pláž Zlatni Rat (česky Zlatý roh či Zlatý mys), Ta se nacházející 1,5 km západně od obce Bol na jižní straně dalmatského ostrova Brač. Pláž je oblázková a má tvar rohu vybíhajícího z ostrova v délce několika set metrů, s tím, že se pak svažujícího prudce do moře. Oblázky jsou unášeny mořskými proudy a vlnami. takže pláž tím mění tvar, někdy je zahnutá doprava a jindy doleva. V borovém lesíku u pláže najdeme zbytky římské villy s nádrže označovanou někdy jako plavecký bazén. Směrem k východu na cestě do Bolu je pak pobřeží lemováno četnými hotely a tenisovými kurty.

ČTĚTĚ:   Plitvice – Plitvická jezera mezi deseti nejhezčími na světě

Ostrov Brač nabízí stovky možností k ubytování, zejména podle pobřeží. Z vyšších cenových kategorií můžeme jmenovat jako příklad hotely Lípu a Pasturu v Postiře, hotely Bonaca, Borak a vily Ana a Meditessanea v Bolu, a lze pokračovat dlouhým výčtem dalších zařízení. Výhodnější a přitom poskytující podobné pohodlí budou i nesčetné soukromé apartmány.

brač chorvatsko

Ze sportů se na ostrovně provozuje windsurfing v kanálu před Zlatým rohem, sportovní lov v horních částech ostrova, turistické výlety do Dračí jeskyně a poustevny Blaca či do Splitske do antických kamenolomů pod Škripom, plachtění od zátoky do zátoce; koupání na plážích s nejjemnějším pískem atd.

Ostrov nabízí i bezpečná kotviště v hlubokých zátokách Milna, Bobovišća, Pučišća. Pro dobou pohodu se zde doporučuje posezení s vyhlášenými bračskými sýry, jehněčím masem a samozřejmě s upravenými rybami, to vše může být doplněné rakijí a Bolským plavcem, co je místní víno, v některém hostinci nebo v pastýřské kolibě ve vnitrozemí ostrova.

ubytování Brač
Levné apartmány na ostrově Brač

Ohodnoťte
Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Lis 2015, Kategorie : Magazín