Hra o trůny v Chorvatsku: působivá pevnost Klis


ubytování Chorvatsko

Pokud jste také propadli kouzlu a magii jednoho u nejoblíbenějších seriálů všech dob Hra o trůny, potom vás zaujmou následující řádky. Seriál se točil na různých působivých místech světa včetně Španělska, Norska, Skotska a také Chorvatska. O tom, že má právě Chorvatsko velmi impozantní scenerie, jste se mohli už dávno přesvědčit například ve filmu Vinnetou, který se natáčel v národním parku Paklenica.

Nyní zavítáme 10 kilometrů daleko od pobřežního letoviska Split na úžasné místo: starobylou pevnost, která nabízí překrásné výhledy na okolí, Split a Jaderské moře. Takže i když nejste zrovna velcí fanoušci fantaskního seriálu Hra o trůny, bude výlet sem krásným zpestřením dovolené ve Splitu a jeho okolí.

Magické místo, které nakonec ovládli Turci i Benátčané

Pevnost Klis se nachází na kopci mezi pohořím Mosor a Kozjak. Právě kvůli této příhodné poloze to bylo právě zde, kde se usadilo několik panovníků, kteří odtud řídili chod dalmatského vnitrozemí i pobřežní oblasti. Pevnost dlouho odolávala tlaku Turků, ale nakonec jimi přesto byla dobyta. Poté asi sto let ovládali majestátní pevnost Klis Turci. Ti pevnosti dodali silnější hradby, vybudovali obranné věže a vstup tvořila obrovská brána. V tehdejší době byla v pevnosti postavena i mešita a minaret.

Pevnost Klis

V roce 1648 pevnost nakonec ovládli Benátčané, kteří ji ještě více zpevnili, opravili a mešitu přestavěli v katolický kostel.

Dnešní podoba láká k jednodenním výletům

Tak, jak pevnost opravili a zanechali Benátčané, tak v podstatě vypadá dodnes. Pochází z 18. a 19. století a můžete zde obdivovat nejen kostel, ale také bývalá kasárna nebo zbytky paláce, ve kterém měl sídlo benátský správce. Během cca dvou hodin si můžete projít zajímavý prohlídkový okruh a navštívit malé vnitřní historické muzeum.

Pevnost Klis

V nedávné době byla pevnost rekonstruována, a tak se stala velmi oblíbeným cílem jednodenních výletů.

ČTĚTĚ:   TOP 5 chorvatských destinací, kam vyrazit za adventem

Až vás přepadne hlad, zastavte se ve vesničce Klis. Tato malá obec je proslulá kulinářskými specialitami, jako je například jehněčí na rožni.

Tip na další zajímavé místo v okolí: jeskyně Vranjača

Když se budete pohybovat v této části Chorvatska, byla by škoda nenavštívit ještě další pozoruhodnosti. Jedno z dalších zajímavých míst představuje jeskyně Vranjača, kterou byste nalezli na úpatí pohoří Mosor. Dostanete se sem ze Splitu po silnici přes Dugopolje do obce Kotlenica a odtud stále dál ještě asi 3 km.

jeskyně Vranjača

Krásná krápníková jeskyně přináší nezapomenutelné zážitky dospělým i dětem. Vchod do jeskyně se nachází ve výšce 490 m. n. m. a projdete dvě síně, které jsou rozdělené krápníky do devíti malých prostor. Uprostřed velké síně stojí překrásný krápníkový vodopád.

Kromě pěkné podívané představuje také toto místo skvělou možnost, jak se v parném počasí ochladit. Teplota se zde pohybuje okolo 15 °C. Jeskyně byla pro veřejnost otevřena v roce 1929 a v nedávné době dostala zcela nové osvětlení. Díky němu můžete obdivovat úžasné detaily, které zde vytvořila příroda a pozorovat zajímavé barvy v modrých a zelených odstínech.

Split a jeho okolí je velmi oblíbené místo pro dovolenou právě kvůli mnoha možnostem krátkých i delších výletů. Ze Splitu si můžete vyplout na nedaleké ostrovy, navštívit kulturní i přírodní památky i národní parky. Kromě toho zde samozřejmě najdete krásné pláže, čistou vodu a malebné městské centrum s pestrou nabídkou restaurací, kaváren, galerií a obchodů.

Ohodnoťte
Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Srp 2017, Kategorie : Chorvatsko