Jídlo v Dalmácii. Ochutnali jste už místní lahůdky?


ubytování Chorvatsko

Ochutnáváte rádi na svých cestách místní speciality? Pokud jste se letos rozhodli navštívit Dalmácii v Chorvatsku, budete spokojeni. Chorvatsko je zemí luxusní kombinace vína a delikátního jídla, která jde ruku v ruce s úžasnou přírodou a lidskou pohostinností. Už jste ochutnali některé dalmatské lahůdky?

Dalmatský styl vaření zahrnuje všechny základní prvky středomořské kuchyně. Kromě pestrého složení ovoce a zeleniny, jsou to ryby a mořské plody, které jídelníčkům vévodí. Samozřejmě si můžete pochutnat i na masu, a to opravdu luxusně připraveném, nejí se ho tu ale tolik jako například u nás. Jedním z klíčových elementů je místní olivový olej, bez kterého by to zkrátka nešlo.

Pažský sýr a pršut

Stravování u nás versus v jižních zemích

V zemích jižní Evropy jsou tradičně jídla více oslavovaná než konzumovaná. Tady u nás jde obecně každému především o to, mít co nejvíce jídla na talíři a za co nejnižší cenu. No a s tou kvalitou se už nějak popereme, hlavně že se nadlábneme. Chorvatsko a Středozemí to má poněkud jinak.

Kdekoliv budete mít možnost ochutnat místní speciality při svých dovolených, udělejte to. Zpomalíte trošku svůj hektický život a budete si užívat nové chutě.

V restauracích v Dalmácii najdete všechno: polévky, těstoviny, čerstvé domácí chleby, dušenou šunku, vynikající sýry, víno, brandy, čerstvé ovocné džusy atd. Jen si vybrat!

Jehněčí
Jehněčí

Zadarské oblasti vévodí jehněčí

V severní Dalmácii v regionu Zadar možná uvidíte nápis janjetina. Není to nic jiného, než pečené jehněčí. Jehně pečené v celku na rožni se vždy podávalo při speciálních příležitostech. Žádné těžké přílohy k němu nečekejte, jehňátko se podává klidně jen se zeleninovým salátem.

Známý je též Pažský sýr, který se vyrábí na ostrově Pag. Je vyroben z mléka domácích ovcí. Tajemství jeho chuti spočívá v ostrovní vegetaci, kterou se ovce živí. Je tam více bylin a méně trávy.

ČTĚTĚ:   Patří Imotski jezera a Biokovo na seznam UNESCO?

Jako sladkou tečku na závěr doporučujeme z této oblasti zadarský dortík s mandlemi a pomeranči. A abychom nezapomněli, určitě vyzkoušejte domácí likér Maraschino!

pršut

Hovězí a pršut – to jsou vysoké karty střední Dalmácie

Ve střední Dalmácii vám každý pravděpodobně doporučí pašticadu. Není to pokrm z ryb, jak by vás mohlo napadnout, ale dušené hovězí maso prošpikované kořením a zeleninou. Často se podává s domácími, ručně dělanými noky.

Ve Splitu určitě narazíte na soparnik, placatý koláč vyrobený z řepy. Je to ideální jídlo, dostanete-li chuť během procházky městem na něco malého.

V okolí Šibeniku možná budete mít tu čest vyzkoušet ten nejlepší pršut, který možná kdy v životě ochutnáte. Drniski pršut (vyrobený v nedalekém Drniši) byl dokonce v roce 1952 podáván při korunovačních ceremoniích královny Alžběty II. Lahodné jsou také sibenski rafioli – kapsičky z těsta plněné mandlemi.

krevety
Krevety

Jižní Dalmácie – dokonalý gurmánský ráj

Pokud pojedete až na jih, ocitnete se v gurmánském ráji. Tak se mezi milovníky jídla přezdívá oblasti kolem Dubrovníka a v okolí Neretvy. Dejte si tu brodet, rybí polévku, která se tady vaří z úhoře. Většinou se podává jako předkrm a může být uvařena z různých jiných druhů ryb. Ochutnat tu můžete i žabí stehýnka a šneky.

Ryby, mušle, krevety a korýši jsou doménou poloostrova Pelješac. Zejména v městečku Mali Ston můžete ochutnat opravdové kulinářské poklady – ústřicovou polévku, černé rizoto, gratinované mušle, brudet s krevetami a humrem. Místní ústřicové farmy jsou známé po celém světě a rybolov je v tomto regionu jednou z tradičních profesí. Vše je z místního moře, naprosto čerstvé a za čerstva připravené. To by nemělo mít chybu, nemyslíte?

V Dubrovníku si dejte zeleninový guláš, který se vaří z různých druhů zelí, brambor, sušeného masa a klobás.

Ať už se rozhodnete ochutnat cokoli, nezapomeňte, že kvalitní a lahodné jídlo nemusí být drahé, ani komplikované. Nikdy neuděláte chybu, když se rozhodnete pro čerstvou grilovanou rybu jen s trochou olivového oleje s česnekem, řepou a kouskem čerstvě upečeného chleba. Jednoduše delikátní!

ČTĚTĚ:   Lošinj – ostrov delfínů a borových lesů
Ohodnoťte
Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Srp 2023, Kategorie : Chorvatsko