Proč je Chorvatsko TOP destinací pro jachtaře?


ubytování Chorvatsko

Protože je prostě krásné! Tato země nabízí pro každého něco a není divu, že si ji tolik lidí zamilovalo. To, co jí dělá tak žádanou destinací, je především průzračně čisté moře a obrovské množství ostrovů a ostrůvků. Chorvatsko se tak stalo rájem pro jachtaře a je považováno za jedno z TOP míst, kam se milovníci lodí rádi a pravidelně vracejí.

Lákavé jsou ostrovy i členité pobřeží

V Chorvatsku byste napočítali na tisíc ostrovů a ostrůvků. Mnoho z nich je neobydlených a pokrývá je bujná vegetace. A tak tu i v hojně navštěvovaných měsících, jako je červenec a srpen, najdete stále dost ostrovů s klidnými a romantickými zátokami, které nejsou zaplněné turisty. I v tomto období si kamenné rybářské vesničky žijí svým poklidným životem a ti, co sem připlují na jachtě, se tu mohou cítit, jako kdyby se ocitli na doposud nikým neobjeveném místě.

Naproti tomu jsou tu přístavní města, kde to žije bujarým nočním životem, kde září luxusní hotely a koktejly tečou proudem. Takovým jedním malým příkladem za všechny může být město Hvar na stejnojmenném ostrově.

Hvar

Nejsou to však jen ostrovy, které lákají jachtaře. Také na 2000 km dlouhém, členitém a skalnatém pobřeží se skrývá unikátní přírodní bohatství, množství působivých zátok a míst, kde jachtaři obzvláště rádi kotví.

Kdy nejlépe napnout plachty?

Na chorvatském pobřeží vládne podnebí typické pro Středozemí – s teplými léty a mírnými zimami. Oproti tomu ve vnitrozemí se můžete setkat s extrémně chladnými zimami a mírnějšími léty. Červenec a srpen jsou hlavní měsíce sezóny a zároveň je to nejlepší doba na plavbu. Přestože teploty mohou dosahovat ke 40 °C, pobřežní vánek na lodi představuje příjemné osvěžení. Pro ty, kteří mají raději nižší teploty a méně přeplněné přístavy, jsou ideální měsíce červen nebo září (popřípadě i květen či říjen).

ČTĚTĚ:   Velikonoce v Chorvatsku letos s antigenním testem

Jaká místa patří mezi jachtaři k nejoblíbenějším?

 

Dubrovník

Turistickou mekkou, a to nejen mezi jachtaři, je Dubrovník. Velmi populární destinací byl vždy, n jen dnes, kdy se sem hojně sjíždí také milovníci seriálu Hra o trůny, který se tu natáčel. V Dubrovníku vám zkrátka legendy a historie šlape na paty na každém kroku. Překrásné západy slunce, uličky plné kouzelných restaurací, obchody, unikátní umělecká vystoupení během letních nocí. Za návštěvu stojí také Lokrum, ostrov milenců a překrásné přírody.

Souostroví Kornati

Kornati tvoří 150 ostrovů, z nichž 89 je součástí národního parku. Tisíce návštěvníků sem každý rok zavítá obdivovat úžasnou přírodní scenérii. Hlavním magnetem jsou monumentální útesy na jihu ostrova Dugi Otok s výškou, která místy dosahuje až 160 metrů. Padají do hloubky až 85 metrů pod mořem!

Ostrov Murter

Tento ostrov má rozlohu pouhých 18 km². Jeho neobyčejná krása každého ohromí. Obyvatelé tohoto ostrova jsou většinou rybáři, námořníci, stavitelé lodí, pastevci nebo pěstitelé oliv. Tento malebný ostrov by si žádný jachtař (a vlastně ani jiný turista, který se v oblasti nachází) rozhodně neměl nechat ujít. Koupání v průzračně čistém moři, jehož voda se zbarvuje do odstínů zelené a modré, je zkrátka zážitek, na který se nezapomíná. Navštivte písečné pláže na jižní straně ostrova a přístav Betina, který je považován za kolébku výroby dřevěných lodí v Chorvatsku.

Elafity

Oblíbené souostroví obyvatel Dubrovníku, kteří zde mají své letní rezidence. Jejich vily, spousta kostelů, působivých klášterů nadjete stejně jako písečné pláže především na 3 největších ostrovech, kterými je Lopud, Šipan a Lolocep. Největší a nejlidnatější z nich je Šipan, kde obyvatelé také hojně pěstují olivy a vinnou révu.

Lopud

Mljet

Přezdívaný též Zelený ostrov je jednou z perel Jadranu. Jeho západní část byla vyhlášena národním parkem kvůli dvěma jezerům (Veliko a Malo jezero) spojeným s mořem, bohaté vegetaci i hustému středomořskému lesu. Mljet je také vyhlášený výrobou lahodného bílého i červeného vína, sýra a samozřejmě se tu pěstují i olivy. Pomena na ostrově patří mezi jeden z nejkrásnějších přístavů na Jadranu. Za návštěvu stojí také píseční pláž Saplunara a Odysseova jeskyně.

ČTĚTĚ:   ostrov Ugljan - severní Dalmácie

 

levné apartmány Dubrovník
Ubytování v Dubrovníku

Ohodnoťte
Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Lis 2019, Kategorie : Chorvatsko