Chorvatské ostrovy


ubytování Chorvatsko

Není se čemu divit, že jsou právě chorvatské ostrovy tak oblíbené. Důvodů je mnoho, jedním z nich je i ten, že je z čeho vybírat a neustále co objevovat. K Chorvatsku totiž patří více než tisíc ostrovů. Jsou vyhledávanou destinací pro mnoho lidí z celé Evropy. I u nás patří k jedněm z nenavštěvovaných. Můžete si na nich užít skvělou dovolenou od pěší turistiky, až po klidný odpočinek na pláži. Máme to k nim docela blízko a nabízí vše, co máme rádi na dovolené v Chorvatsku. Od krásného průzračného moře, skvělé kuchyně, pláží až po hory, kterými jsou pobřeží často lemována. Na některé ostrovy se dostanete přímo z pevniny po vybudovaných mostech, na ostatní se podíváte díky pravidelným linkám místních trajektů. Protože je ostrovů tolik, najdete mezi nimi ty, které jsou menší a neobydlené, zrovna tak ale třeba také jejich pravý opak. Tyto chorvatské ostrovy se pyšní svou velikostí a patří mezi často navštěvované. Představme si trochu blíže právě tyto.

ostrov Hvar

Navštivte ho, pokud hledáte místo zalité sluncem. Hvaru padne toto rčení jako ulité. Slunce na ostrově Hvar svítí bezmála tři tisíce hodin ročně a je to nejslunečnější místo Chorvatska. Milovníci nádherných pláží a zátok zde najdou své útočiště, zároveň je ostrov plný nádherné zeleně. Ne nadarmo je přezdíván také jako levandulový ostrov. Obdivovat zde také lze mnoho historických staveb, včetně pevnosti Španjol, která je již ze třináctého století.
ostrov hvar

ostrov Cres

Je druhým největším chorvatským ostrovem. Ostrov Cres není úplně hustě obydlen. Jeho větší města jsou však velmi vyhledávanými letovisky. Pokud si potřebujete odpočinou od ruchu velkoměsta, najdete zde doslova oázu klidu a pohody. Samozřejmě si zde užijete pěkných pláží, starých staveb z benátského období i ovečky, které se poklidně pasou v panenské přírodě. Pitnou vodou ho zásobuje sladkovodní Vranské jezero. To je napájeno podzemními vodami a jeho hladina je 13 metrů nad úrovní okolního moře.

ČTĚTĚ:   Aplikace, které využijte při cestě do Chorvatska

ostrov Korčula

Pokud chcete Vaši návštěvu Chorvatska strávit na ostrově a zároveň si užít požitku v lázních, nesmíte minout právě Korčulu. Zde si dáte do pořádku své pohybové ústrojí a možná poté budete moci vyrazit na procházku do hor. Ty jsou tu doslova všude kolem, tento ostrov je totiž jedním z nejhornatějších. Vidět zde můžete také rodný dům slavného objevitele a mořeplavce Marca Pola.

ostrov Brač

Pokud navštěvujete Chorvatsko, určitě jej znáte. Brač je největším ostrovem střední Dalmácie. Z tohoto ostrova můžete velmi pohodlně pořádat výlety a poznat také Makarskou riviéru. Pyšní se krásnými plážemi, windsurfing je zde na denním pořádku. Brač je také velmi známý svým mramorem. Ten se zde využíval již od dob antiky. Nejznámější budovou na kterou byl použit je bezesporu Bílý dům ve Washingtonu.

ostrov Krk

Je největším jadranským ostrovem. Na ostrově Krku určitě narazíte na více Čechů. Patří totiž mezi velmi oblíbená místa k trávení dovolené. Navíc se na ostrov Krk dostanete pohodlnou cestou, z pevniny na něj vede most. Na jeho západní části je většina jeho prázdninových letovisek. Výborně se hodí k turistice, pokud si jí chcete užít ničím nerušeni, je dobré vydat se do jeho severovýchodní části. Ta je totiž méně obydlená. Pokochat se přitom můžete jeho rozmanitou flórou, svůj domov zde také našel vzácný sup bělohlavý.
ostrov krk

ostrov Pag

Zde se příliš nepokocháte pokud byste hledali oázu zeleně. Obdivovat zde ale můžete i stoleté olivovníky nebo nejrušnější pláž Zrće u městečka Novalja. Ostrov Pag je spíše kamenitého rázu. Jeho pláže Vás rozhodně ale nezklamou. Většina jich je písečných, což ocení především rodiny s dětmi. Velmi oblíbené je zde také ubytování v kempech. V posledních letech se zde turistický ruch velmi rozmohl. Na Pag vede z pevniny most, nemusíte tak cestovat trajektem. Ostrov Pag je mimochodem pátým největším ostrovem na Jadranu. A co se týká gastronomie, je vyhlášeným výrobou pažského sýru.

ČTĚTĚ:   Split – objevte krásy historického města

Pokud tedy hledáte krásy přírody, čerstvou středomořskou kuchyni, historické památky ve spojení s pohodovou prázdninovou atmosférou, chorvatské ostrovy Vás nezklamou. Jsou tak blízko a přitom velmi rozmanité. Nechte se zlákat a navštivte některý z nich třeba hned při Vaší příští dovolené.


apartmány Krk
Levné apartmány na ostrově Krk

Chorvatské ostrovy
5 (100%) 2 hlas[ů]

2 Responses to Chorvatské ostrovy

  1. Stáňa Bicková

    Dobrý večer 🙂 milujeme Chorvatsko a poslední dobou ostrov Hvar je naše cílová destinace, Jedem již po páté, uvítala bych typy, co na Hvaru ještě vidět, co navštívit a nevynechat 🙂 děkuji

Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Kvě 2016, Kategorie : Chorvatsko, Magazín