Národní parky v Chorvatsku stojí za návštěvu


ubytování Chorvatsko

V Chorvatsku najdete celkem 8 národních parků. Podívejte se spolu s námi na krásu místní přírody. Zároveň se výlet do některých z těchto kouzelných míst může stát nezapomenutelným obohacením vaší dovolené u moře.

Národní park Plitvická jezera (Plitvička jezera)

Plitvická jezera představuje největší (297 km²) a zároveň nejstarší národní park v Chorvatsku, založen byl v roce 1949. Tvoří ho krasová jezera spojená potoky a vodopády. Byly tu vybudovány cesty a chodníky pro návštěvníky tak, aby mohli být co nejvíce této kráse na dotek. Zajímavostí je, že se zde natáčel film Poklad na stříbrném jezeře z roku 1962.

Plitvická jezera

Kornati

Druhý největší národní park v Chorvatsku je Kornati (218 km²), který se rozkládá na stejnojmenném souostroví v severní Dalmácii poblíž města Zadar a Šibenik. Zahrnuje ho přes 100 neobydlených ostrovů a menších ostrůvků a projížďky kolem nich na lodích jsou nezapomenutelným zážitkem.

Kornati

Krka

Národní park Krka dostal své jméno podle řeky Krka, která tvoří jeho hlavní dominantu. Nachází se poblíž Šibeniku a návštěvníci se mohou těšit na krásné vodopády a jezírka, která v této oblasti řeka vytvořila. Nejznámější je Skadinský vodopád (Skradinski buk). Národní park Krka byl vyhlášen v roce 1985 a má rozlohu 109 km².

Severní Velebit (Sjeverni Velebit)

Národní park se stejnou rozlohou jako NP Krka najdete v severní části pohoří Velebit. Je protkán mnoha stezkami a oblíben také mezi horolezci, neboť se zde nachází hodně holých skal. Nejoblíbenější stezkou je Premužićeva staza vedoucí od severu na jih. Národním parkem se stal v roce 1999, jedná se tak o nejmladší přírůstek na seznamu přírodních krás Chorvatska.

Velebit

Paklenica

Národní park Paklenica se nachází poblíž Zadaru a je součástí pohoří Velebit. Vyniká množstvím kaňonů a jeskyní a zrovna tak jako v Severním Velebitu, si i tady přijdou na své horolezci. Zajímavostí je, že tu můžete pozorovat štoly, které sloužily jako úkryt pro diktátora Josipa Tita. Dnes tu najdete muzeum.

ČTĚTĚ:   Pláže v Chorvatsku

Risnjak

Národní park Risnjak možná neznáte, není turisty tolik navštěvován, jak by si zasloužil. Nachází se na západním pobřeží u hranic se Slovinskem v pohoří Gorski Kotar asi 15 km severovýchodně od Rijeky. Jedná se o hornaté území, kde hory dosahují nadmořské výšky až 1500 metrů. Pozorovat tu můžete vápencové skály, zajímavé krasové útvary i překrásnou přírodu v okolí řeky Kupy, která zde pramení.

Risnjak

Mljet

Druhým nejmenším národním parkem je Mljet s rozlohou 53,5 km² nacházející se na jihu Chorvatska, na severozápadě stejnojmenného ostrova poblíž poloostrova Pelješac. Dominantu tvoří dvě jezera (Malé a Velké), která jsou propojena s Jaderským mořem. Na jezer se lodí nedostanete a je přísně zakázáno v nich rybařit. Ostrov je považován za jeden z nejkrásnějších a nejzelenějších z celé země a všichni by byli rádi, kdyby jeho krása nebyla nikdy narušena.

Brijuni

Posledním národním parkem a zároveň tím nejmenším je NP Brijuni s rozlohou 34 km². Najdete ho na stejnojmenném souostroví západně od pobřeží poloostrova Istrie. Celkem jsou Brijuni tvořeny 14 ostrovy, z nichž dva jsou největší Mali a Veli Brijun. Ty jsou také z celé oblasti jediné, na které je dovolen vstup, a to pouze v organizovaných skupinách. Zajímavostí je luxusní safari park na ostrově Veli Brijuni. Za tím, že zde můžete obdivovat exotická zvířata i rostlinstvo, stojí Tito, který zde měl svou letní rezidenci a zvířata ze všech koutů světa dostal darem nebi si je nechal přivést.

 

levné apartmány Šibenik
Ubytování v Šibeniku

5 Responses to Národní parky v Chorvatsku stojí za návštěvu

  1. Juraj Rožek

    Plytvické jazerá – nádhera ktorú človek nedokáže do seba vstrebať pri jednej návšteve. Krása.

  2. Mata Hani

    To je pravda, stoji za navstevu 🙂

  3. Miro Sedlak

    Narodne parky maju nadherne. Bol som na Plitvickych jazera – neskutocne krasne. NP krka – skradisky buk- uzasane miesto s moznostou kupania. Biokovo – nadherne vyhlady a neskutocne ticho!

Klikněte přes kterou službu chcete vložit komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


publikováno: Dub 2019, Kategorie : Chorvatsko